Στo Συνέδριο του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, στο Νευροκόπι Δράμας 24/9/25
24 Σεπτεμβρίου 2025
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να είναι απλώς χρηματοδότης έργων, αλλά εγγυητής δίκαιης και διαφανούς διαχείρισης. Η διασυνοριακή συνεργασία είναι η ουσία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Ο Νέστος μπορεί να γίνει ένα φωτεινό παράδειγμα συνεργασίας, δείχνοντας ότι η Ευρώπη δεν είναι μόνο θεσμοί στις Βρυξέλλες, αλλά είναι καθημερινή πράξη συνέργειας στα σύνορα των λαών.
Ως βουλευτής, θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα: το ζήτημα του Νέστου δεν είναι δευτερεύον· είναι στρατηγικό. Η στρατηγική του σημασία έγκειται στο ότι συνδέει το περιβάλλον, την οικονομία και την πολιτική σταθερότητα σε ένα κοινό πεδίο δράσης.
Η διαχείριση του Νέστου πρέπει να στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές:
Ο Βουλευτής Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός εκπροσώπησε τη Βουλή των Ελλήνων, (ως πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Βουλγαρίας) στο διασυνοριακό συνέδριο με θέμα «Οι λίμνες του Νέστου ως δίαυλος συνεργασίας», που διοργάνωσε το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, στο Νευροκόπι Δράμας.
Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή εκπροσώπησα τη Βουλή των Ελλήνων, (ως πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδας-Βουλγαρίας) στο διασυνοριακό συνέδριο με θέμα «Οι λίμνες του Νέστου ως δίαυλος συνεργασίας», που διοργάνωσε το Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες, στο Νευροκόπι Δράμας.
Μεταξύ άλλων τόνισα:
Γιατί αφορά την ασφάλεια του νερού μας, την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών μας, την προστασία της βιοποικιλότητας και, κυρίως, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών μας.
1. Δικαιοσύνη στην κατανομή των υδάτων.
2. Διαφάνεια στους μηχανισμούς συνεργασίας και αμοιβαία εμπιστοσύνη.
3. Βιωσιμότητα για τις επόμενες γενιές.