Βουλή των Ελλήνων,  Κοινοβουλευτικό Έργο,  Κωτσός Γιώργος

Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος

Τοποθέτηση του Βουλευτή Καρδίτσας ΝΔ Γιώργου Κωτσού στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος με θέμα Ολοκλήρωση της ενότητας «Δημόσια Υγεία και Περιβάλλον». Ειδικότερο θέμα «Περιβαλλοντικές διαστάσεις του COVID-19». 22/6/20

ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Ολοκλήρωση της ενότητας «Δημόσια Υγεία και Περιβάλλον». Ειδικότερο θέμα «Περιβαλλοντι-κές διαστάσεις του COVID-19».

Το λόγο έχει ο κύριος Κωτσός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΤΣΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. Καλωσήλθατε στην Επιτροπή μας. Θα ξεκινήσω με τρεις θετικές επιπτώσεις του κορωνοϊού για τη χώρα μας. Η πρώτη είναι λόγω της εξαιρετικής διαχείρισης του όλου προβλήματος, η αποκατάσταση διεθνώς της φήμης της Ελλάδος. Εξαιρετικής σημασίας, ιδιαίτερα με όλη την εικόνα που παρουσίαζε η χώρα μας μετά την είσοδό της στα μνημόνια και τη μεγάλη οικονομική κρίση που την επηρέασε.

Το δεύτερο θετικό γεγονός είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της πίστης των πολιτών προς την Κυβέρνηση, την εκάστοτε κυβέρνηση, προς τη δημόσια διοίκηση της χώρας μας, διότι διεφάνη μέσα στην κρίση του κορωνοϊού ότι οι πολίτες, έχοντας μία σοβαρή αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση στάθηκαν και αυτοί στο ύψος των περιστάσεων, αναλογιζόμενοι την ατομική τους ευθύνη, αλλά κυρίως ακούγοντας τους επιστήμονες και τους ειδικούς προς αυτή την κατεύθυνση. Μία τρίτη θετική παράμετρος είναι το γεγονός ότι αυτή η πανδημία, η οποία έπληξε το σύνολο σχεδόν του κόσμου, έβαλε στο κάδρο της οικονομικής κρίσης όλες τις χώρες του κόσμου και έτσι δεν είμαστε οι μόνοι που αντιμετωπίζουμε οικονομικό πρόβλημα, για να είμαστε ξανά οι δακτυλοδεικτούμενοι, οι φτωχοί, οι «μπαταχτσήδες» ή οτιδήποτε άλλο, με αποτέλεσμα και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα και δημοσιονομικής χαλάρωσης, αλλά και πρόσθετων μέτρων ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας συνολικά στην Ευρώπη.

Μία άλλη παράπλευρη θετική παράμετρος είναι και αυτό που κουβεντιάζουμε: Η μείωση των ρύπων, που προήλθε κυρίως λόγω της μείωσης της καύσης είτε στα αυτοκίνητα είτε στα εργοστάσια που σταμάτησαν να λειτουργούν είτε στα πλοία είτε στα αεροπλάνα. Τι καταδεικνύει αυτό; Ότι είναι αδήριτη η ανάγκη να βρούμε άλλες πηγές ενέργειας για να ενισχύσουμε είτε τη μετακίνηση είτε τη βιομηχανία είτε την αεροπορία ή οτιδήποτε άλλο.

Άρα βλέπουμε ότι ένα τυχαίο γεγονός, όπως ήταν το γεγονός της πανδημίας, δείχνει το δρόμο του ενεργειακού μείγματος που πρέπει πλέον η χώρα μας να αξιοποιήσει για να καλύψει τις ενεργειακές τις ανάγκες. Και εδώ εγώ συμμερίζομαι απόλυτα αυτό που είπε ο κύριος Φωτίου -εσείς δεν το είπατε;- ότι η μείωση της τιμής του πετρελαίου πιθανότατα να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε επενδύσεις πάνω στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που είναι μία προοπτική και αν θέλετε και μία λύση στην αντιμετώπιση του ενεργειακού μας προβλήματος. Είναι πραγματικά μία προοπτική αυτή ή αν θέλετε ένας κίνδυνος. Όμως, δεν μπορώ παρά να αναφέρω και ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που είναι χαρακτηριστικό δείγμα σύγχρονης ελληνικής αβελτηρίας ή σύγχρονου ελληνικό αντιρρητισμού, αν θέλετε, δεδομένου ότι υπάρχει ένα έργο, το οποίο από τη δεκαετία του 2001 είναι έτοιμο να παράξει υδροηλεκτρική ενέργεια -το φράγμα της Μεσοχώρας- έχουν επενδυθεί πάνω από 480 εκατομμύρια εθνικών πόρων και όχι ευρωπαϊκοί πόροι, είναι εγκατεστημένο και το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας και δυστυχώς, λόγω ιδεοληψιών, λόγω εμμονών, αυτό το εργοστάσιο παραμείνει ανενεργό και το φράγμα δεν έχει πληρωθεί. Θα παράξει δε ετησίως 165 μεγαβάτ καθαρής ενέργειας, καθαρό κέρδος για τη ΔΕΗ 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, όταν το επενδεδυμένο κεφάλαιο εδώ και 18 χρόνια είναι περίπου 480 εκατομμύρια, καταλαβαίνει κανείς ότι μόνον αυτή η μονάδα εάν λειτουργούσε, θα είχε αποσβέσει ήδη το κόστος της προς τη ΔΕΗ, η οποία αντιμετωπίζει και τα όποια προβλήματα οικονομικά και τώρα κινδυνεύει να το εγγράψει και στις ζημιές στον ισολογισμό της, αλλά και ταυτόχρονα, θα είχε δώσει και στην εθνική οικονομία καθαρή ενέργεια.

Αυτό που αναφέρθηκε πριν από τον κύριο Αποστόλου, αναφορικά με το εθνικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, είναι αλήθεια ότι σε αυτό που είχε κατατεθεί, αν θυμάμαι καλά το 2007, το οποίο και εγώ συμφωνώ ότι χρειάζεται και επικαιροποίηση και αναθεώρηση, εκεί προσδιοριζόταν με ακρίβεια και οι περιοχές αιολικής καταλληλότητας και οι περιοχές αιολικής προτεραιότητας, δηλαδή, πού υπάρχει προτεραιότητα κατά την άποψη των μελετητών, που εγκρίθηκε κιόλας αυτό το εθνικό χωροταξικό από το σύνολο των φορέων που συμμετείχαν στην κοινωνική διαβούλευση και πού υπάρχει αιολική προτεραιότητα και πού υπάρχει αιολική καταλληλότητα και βέβαια είναι μοιραίο στη συνέχεια εκείνοι που ενδιαφέρονται να κάνουν και τις μετρήσεις τις ανάλογες, για να διαπιστώσουν το κατά πόσο το εθνικό χωροταξικό ακουμπάει με ακρίβεια, με πιστότητα και με σοβαρότητα, πάνω στα συγκεκριμένα δεδομένα αυτής της περιοχής.

Το ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ως επενδύσεις, είναι ευάλωτες στην κριτική είναι αλήθεια. Γι’ αυτό βλέπουμε, πάρα πολλές φορές, να εξεγείρονται ολόκληρες τοπικές κοινωνίες, συνήθως χρησιμοποιώντας επιχειρήματα που δεν υπακούουν σε επιστημονικά δεδομένα αλλά, υπακούουν στο θυμικό, είτε στο φιλότιμο, είτε στον πατριωτισμό, είτε στον τοπικισμό της κάθε περιοχής.

Είμαι, δε, πεπεισμένος ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ούτε πρέπει να θεοποιηθούν, αλλά ούτε και να δαιμονοποιηθούν. Με ορθή αντιμετώπιση, με σωστή αντιμετώπιση, μπορούν, πραγματικά, να προσφέρουν στην εθνική οικονομία, είτε στο επίπεδο της υδροηλεκτρικής ενέργειας, που σημειωτέων θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως αποθήκη ενέργειας η υδροηλεκτρική ενέργεια, ως μπαταρία, που θα δίνει την ενέργεια όταν τη χρειαζόμαστε ή όταν δεν τη χρειαζόμαστε να την ανακτούμε, ξέρετε, με την αντίστροφη διαδικασία, ιδιαίτερα όταν οι τιμές του ρεύματος είναι πολύ χαμηλές κατά το βράδυ και την ημέρα να δημιουργούμε την αντίστοιχη παραγωγή που χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουν το σύστημά μας.

Όσον αφορά, δε, τα φωτοβολταϊκά σε αγροτικές περιοχές, νομίζω ότι η ρύθμιση που προχώρησε η κυβέρνησή μας να καλύπτουν το 1% της ήδη υψηλής παραγωγικότητας είναι προς την κατεύθυνση.

Εν κατακλείδι, πιστεύω ότι ακόμη και τέτοιου είδους πανδημίες ή τέτοιου είδους δύσκολες καταστάσεις, μέσα από ορθή αντιμετώπιση, μπορούν να αποδειχθούν και ευκαιρίες αλλά και ταυτόχρονα και πιλότος για καλύτερη αντιμετώπιση, είτε περιβαλλοντικών, είτε ιατρικών, είτε οικονομικών δεδομένων. Σας ευχαριστώ πολύ.