Κωτσός Γιώργος,  Συνεντεύξεις

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη της Άποψης 5/6/21

Γιώργος Κωτσός: «Η Τουρκία είναι με την πλάτη στον τοίχο»

Απ’ όλα έχει η σημερινή συνέντευξη της «Α»: ελληνοτουρκικά, πανδημία, οικονομία, εργασιακά, αλλά και ψήφο αποδήμων και ποδόσφαιρο. Όχι τυχαία η εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, καθώς ο σημερινός φιλοξενούμενός μας είναι ένας πολυπράγμων πολιτικός.

Συνέντευξη στον Νίκο Τσαγκατάκη

Ο λόγος για τον βουλευτή Καρδίτσας της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Κωτσό, που έχει κολλήσει αρκετά… ένσημα και στην τοπική αυτοδιοίκηση (σ.σ. έχει διατελέσει δήμαρχος στην Αργιθέα και στο Μουζάκι) και στον συνδικαλισμό, ακόμη και στη δημοσιογραφία. Απαντώντας στις ερωτήσεις της «Α», ο «γαλάζιος» βουλευτής εξήγησε μεταξύ άλλων γιατί είναι αισιόδοξος για την κατάληξη της πανδημίας, ξεκαθάρισε ότι με την Τουρκία δεν έχουμε να διαπραγματευτούμε τίποτα άλλο πλην του καθορισμού της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, ενώ έψεξε την αξιωματική αντιπολίτευση για την ψήφο των αποδήμων.

–Κύριε Κωτσέ, η πανδημία που πλήττει τη χώρα το τελευταίο 15μηνο χτύπησε και τη δική σας πόρτα. Κατ’ αρχάς, πείτε μας πώς βιώσατε αυτή την περιπέτεια, αλλά και αν το εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία» θα μας οδηγήσει οριστικά πίσω στην κανονικότητα;

«Είναι γεγονός ότι νόσησα στις αρχές Νοεμβρίου και ευτυχώς τα συμπτώματα ήταν πολύ ήπια, που θύμιζαν περισσότερο ελαφρά γρίπη. Εδώ να σημειώσω πως μόλις βγήκε θετικό το αποτέλεσμα, αμέσως δημοσιοποίησα το γεγονός, διότι ως εκ της ιδιότητάς μου είχα έρθει σε επαφή με πολλούς συμπολίτες μου και συνεργάτες μου και ως εκ τούτου ήταν ζήτημα ευθύνης και υπευθυνότητας να ενημερωθούν όλοι και να λάβουν τα προβλεπόμενα μέτρα. Ευτυχώς, πλην της γυναίκας μου, κανένας άλλος από το οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό μου περιβάλλον δεν βρέθηκε θετικός.

»Τώρα έχω κάνει ήδη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου, και οφείλω να εξάρω την άψογη οργάνωση όλων των εμβολιαστικών κέντρων, όπως επίσης και την άριστη συμπεριφορά των στελεχών που ανέλαβαν το δύσκολο και σημαντικό έργο του εμβολιασμού. Θεωρώ πως η χώρα μας μέσα από τον γρήγορο βηματισμό του εμβολιασμού του πληθυσμού θα επιστρέψει πολύ γρήγορα στην κανονικότητα και θα κερδίσουμε όλοι μαζί ξανά την “Ελευθερία” μας».

 

–Η αντιπολίτευση κάνει λόγο για κακή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης εκ μέρους της κυβέρνησης, ενώ είναι το ίδιο επικριτική και με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Θα μπορούσε να είχε πάει κάτι καλύτερα; Σας φοβίζει η ύφεση ακολουθεί;

«Είναι αλήθεια πως η πανδημία δοκίμασε τις αντοχές όχι μόνο των συμπολιτών μας, αλλά κυρίως την ανθεκτικότητα του Εθνικού μας Συστήματος Υγείας και την οικονομία της χώρας μας. Το γεγονός ότι έχουν υπερδιπλασιαστεί τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, ενώ ενισχύθηκε και με ανθρώπινο δυναμικό το σύστημα Υγείας της χώρα μας, σηματοδοτεί την προτεραιότητα που δόθηκε από την Κυβέρνησή μας στη θωράκιση των δομών Υγείας, ώστε να ανταποκριθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στην πρόκληση που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε λόγω covid 19.

»Εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο, όμως εκτιμώ, κάνοντας τη συνολική αποτίμηση της αντιμετώπισης της πανδημίας, ότι η κυβέρνησή μας προχώρησε με γοργά βήματα τόσο σε υγειονομικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό, προκειμένου να ανακουφίσει όλους εκείνους που επλήγησαν οικονομικά λόγω του αναγκαία παρατεταμένου lockdown.

»Στον οικονομικό τομέα εξασφαλίσαμε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σημαντικούς πόρους που αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν προκειμένου να ξεπεράσουμε με τους καλύτερους δυνατούς όρους την οικονομική ύφεση, απότοκο της πανδημίας. Παράλληλα, τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης, όσο και το νέο ΕΣΠΑ, διαθέτοντας συνολικούς πόρους 72 δισ. ευρώ, αποτελούν εξαιρετικά χρηματοοικονομικά εργαλεία, στην προσπάθειά μας να αλλάξουμε την Ελλάδα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάπτυξης και ευημερίας στη χώρα μας.

»Η Κυβέρνησή μας έχει τη στρατηγική και το πλάνο προς αυτή την κατεύθυνση, και σύντομα τα αποτελέσματα θα είναι ορατά στην πραγματική οικονομία. Τέλος, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 αποτελεί πρωτοποριακή πρόταση της Ελλάδας και του πρωθυπουργού μας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο προς την κανονικότητα, διασφαλίζοντας στους κατόχους τους ταχύτητα μετακινήσεων και συναλλαγών».

«Το γεγονός ότι έχουν υπερδιπλασιαστεί τα κρεβάτια εντατικής θεραπείας, ενώ ενισχύθηκε και με ανθρώπινο δυναμικό το σύστημα Υγείας της χώρα μας, σηματοδοτεί την προτεραιότητα που δόθηκε από την Κυβέρνησή μας στη θωράκιση των δομών Υγείας»

–Ο Μάιος έκλεισε με την επίσκεψη Τσαβούσογλου στη χώρα μας και με τις λίγο-πολύ αναμενόμενες, θα μου επιτρέψετε να πω, προκλήσεις για δήθεν τουρκική μειονότητα στη Θράκη. Έχει, άραγε, νόημα αυτός ο διάλογος με τους μονίμως προκαλούντες γείτονες;

«Πιστεύω πως η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τον διάλογο με τη γείτονα χώρα. Εξάλλου, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στις παράλογες απαιτήσεις και αιτιάσεις της Τουρκίας. Δύο είναι τα ζητήματα που διαχρονικά οι Ελληνικές Κυβερνήσεις θέτουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία: ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ) και η υφαλοκρηπίδα.

»Αν αρνούμασταν τον διάλογο δεν θα παρουσιάζαμε τη λανθασμένη εικόνα της φυγομαχίας; Και εξ αυτού του λόγου θεωρώ ότι θα στέλναμε λανθασμένο μήνυμα στη διεθνή κοινότητα. Όταν το δίκαιο είναι με το μέρος σου, ο διάλογος όχι μόνο δεν είναι απευκταίος, αλλά επιβεβλημένος. Όσον αφορά τη μειονότητα μουσουλμανικού πληθυσμού στη Θράκη, η συνθήκη της Λωζάννης δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας καθώς αναφέρεται ρητά σε μουσουλμανική μειονότητα».

«Η Άγκυρα επιδεικνύει επιθετικότητα, πρώτον για να λύσει εσωτερικά της θέματα και, δεύτερον, για να αντιμετωπίσει τη διεθνή απομόνωση που έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα»

–Θεωρείτε ότι οι σύμμαχοι της Ελλάδας, τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΝΑΤΟ, έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων;

«Θα ήταν λάθος αν πιστεύαμε πως η Τουρκία δεν αποτελεί έναν σημαντικό σύμμαχο τόσο για την Αμερική και όσο και για το ΝΑΤΟ, αλλά και για την Ευρώπη. Είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, με μεγάλο πληθυσμό, αποτελεί κρίσιμο γεωγραφικό οικόπεδο που δημιουργεί την ανάσχεση στο μουσουλμανικό τόξο και σε όλη την επικίνδυνη ζώνη που έρχεται από την ανατολή προς τον δυτικό κόσμο.

»Προφανώς δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τη σπουδαιότητα της Τουρκίας τόσο για το ΝΑΤΟ όσο και για την Ευρώπη, όμως χάρη στην ευφυή και αεικίνητη εξωτερική πολιτική που ασκεί η χώρα μας έχει αναδείξει ως Ευρωτουρκικό το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου καθιστώντας σαφές πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης.

»Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε πως στην κρίση του μεταναστευτικού που ξέσπασε πέρυσι στον Έβρο το σύνολο της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε επί τόπου “παρών” στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού, ενισχύοντας έτσι στον μέγιστο βαθμό τις ελληνικές θέσεις, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα στην Τουρκία ότι θέτει απέναντί της την Ευρώπη και όχι μόνο την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της εξαιρετικής εξωτερικής πολιτικής που ασκείται από την ελληνική κυβέρνηση και από τον Νίκο Δένδια. Η Τουρκία αυτήν τη στιγμή είναι με την πλάτη στον τοίχο, είναι απομονωμένη από τις γειτονικές χώρες, από την Ευρώπη αλλά και από την Αμερική.

»Πρόσθετα με τη διπλωματική επίθεση φιλίας που γίνεται σε όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο (Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.λπ.), απομονώσαμε την Τουρκία δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω της. Εκτιμώ ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως η Τουρκία επιδεικνύει επιθετικότητα, πρώτον για να λύσει εσωτερικά της θέματα και, δεύτερον, για να αντιμετωπίσει τη διεθνή απομόνωση που έχει περιέλθει το τελευταίο διάστημα».

–Επιστρέφοντας στην εσωτερική επικαιρότητα, πολλοί λένε ότι η επόμενη μεγάλη μάχη της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα θα είναι τα εργασιακά. Τελικά, το 8ωρο καταργείται ή όχι;

«Σε καμία περίπτωση δεν καταργείται το 8ωρο. Το 8ωρο είναι η βάση του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά ζητήματα και επ’ αυτής γίνονται οι όποιες ρυθμίσεις. Το νομοσχέδιο επιχειρεί την αναγκαία προσαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας στα σημερινά δεδομένα, διασφαλίζοντας κυρίως τη θέση των εργαζομένων, δίνοντάς τους παράλληλα τη δυνατότητα, εφόσον το συμφωνήσουν με τους εργοδότες τους, να έχουν ευελιξία στο ωράριο εργασίας τους.

Έτσι, αν συμφωνήσει ο εργαζόμενος με τον εργοδότη, μπορεί να διευρύνει το ωράριό του με δυνατότητα να παίρνει ανταποδοτικά επιπλέον μέρες άδεια ή επιπλέον μισθό ως υπερωρίες. Ιδιαίτερα για τους απασχολούμενους σε εποχιακές δουλειές, όπως είναι ο τουρισμός, οι επί πλέον ώρες ημερήσιας εργασίας μπορούν να υπολογιστούν ως επί πλέον χρόνος εργασίας, με ευεργετικές συνέπειες για τον εργαζόμενο σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ζητήματα.

»Για να διασκεδαστούν οι φοβίες εκείνων που υποστηρίζουν ότι οι εργοδότες θα εκμεταλλευτούν αυτές τις ρυθμίσεις σε βάρος των εργαζομένων, θεσπίζεται η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας. Έτσι ο εργαζόμενος θα πιστοποιείται ηλεκτρονικά ότι εργάζεται από τη στιγμή που θα φτάνει στην εργασία του μέχρι και τη στιγμή που φεύγει.

»Εδώ να σημειώσουμε πως για να υπάρχουν εργαζόμενοι πρέπει να υπάρχουν επιχειρήσεις, όπως και για να υπάρχουν επιχειρήσεις πρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι. Στο πλαίσιο αυτό θεωρώ πως είναι αναγκαίο να υπάρχει ειλικρίνεια και συνέπεια μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών. Με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας αλλά και με σωστούς ελέγχους, μπορεί να διασφαλιστεί και να προσμετράται πραγματικά ο επιπλέον χρόνος εργασίας των εργαζομένων. Επιπρόσθετα, θεσπίζεται με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών, ενώ παράλληλα προστατεύονται οι νέοι πατέρες από απόλυση για 6 μήνες από τη γέννηση του παιδιού. Ακόμη, υπάρχουν ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους εργαζόμενους γονείς, όπως η τηλεργασία, το ευέλικτο ωράριο, η μερική απασχόληση.

»Εν ολίγοις, το νομοσχέδιο για τα εργασιακά ζητήματα εκσυγχρονίζει τις σχέσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, και κυρίως τις προσαρμόζει στις νέες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά και την κοινωνία».

–Με αφορμή το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, σας άκουσα να λέτε από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι πρόκειται για μία νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που μεγαλώνει την Ελλάδα. Ωστόσο, η απαιτούμενη από το Σύνταγμα αυξημένη πλειοψηφία δεν συγκεντρώθηκε. Όντως έπρεπε να αρθούν οι περιορισμοί για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων από το εξωτερικό;

«Το νομοσχέδιο που συζητήθηκε πριν δύο εβδομάδες στη Βουλή ήταν μία μοναδική ευκαιρία, στην κυριολεξία, να μεγαλώσουμε την Ελλάδα. Να αποδείξουμε σ’ όλο τον κόσμο πως οι Έλληνες δεν είναι μόνο οι 10.000.000 που κατοικούν στην Ελλάδα, αλλά και πολλοί περισσότεροι που βρίσκονται απανταχού της γης.

»Το νομοσχέδιο επιχειρούσε το αυτονόητο. Οι Έλληνες του εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια και στους Εκλογικούς καταλόγους και μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα και να ψηφίσουν την ημέρα των εκλογών, να μπορούν να το κάνουν και στον τόπο που διαμένουν χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις. Δυστυχώς όμως οι φοβίες και οι εμμονές του ΣΥΡΙΖΑ, που για μία ακόμη φορά απέδειξε πως άλλα λέει και άλλα πράττει, απέτρεψαν αυτήν τη μοναδική ευκαιρία να αποδείξουμε στους Έλληνες που κατοικοεδρεύουν στο εξωτερικό ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα με εμάς που ζούμε στην Ελλάδα και φυσικά μπορούν να συν-διαμορφώνουν μαζί μας την πολιτική κατάσταση της χώρας μας, ως αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού και του Έθνους μας.

»Η ιστορία έχει ήδη καταγράψει εκείνους επιδιώκουν και οραματίζονται μια Ελλάδα που αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται στη γη, και εκείνους που επιθυμούν μια Ελλάδα στα μέτρα τους, προσαρμοσμένη στις μικροκομματικές τους ανασφάλειες».

«Ενισχύουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου»

–Να κλείσω τη συζήτησή μας πηγαίνοντας στη μεγάλη αγάπη σας, τον αθλητισμό. Θα ήθελα το σχόλιό σας συνολικά για τις νομοθετικές αλλαγές που αναμένεται να έρθουν στη Βουλή και που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τη συγχώνευση της Football League στη Super League2.

«Ο αθλητισμός αποτελεί κομμάτι της ζωής μας και πρέπει πάντα να τον υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Το ποδόσφαιρο αλλά και όλες οι αθλητικές δραστηριότητες απαιτούν από τους αθλητές να πράττουν το μέγιστο και να υπερβαίνουν τον εαυτό τους, έτσι και εμείς οφείλουμε να υπερβαίνουμε πάντα τους εαυτούς μας και να καταφέρνουμε ό,τι καλύτερο για να διασφαλίσουμε την ορθή λειτουργία των αθλητικών δραστηριοτήτων. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το εν λόγω σχέδιο νόμου, καθώς εφαρμόζουμε όσα μας αναλογούν ως Πολιτεία στην Ολιστική Μελέτη για το ποδόσφαιρό μας, που εκπόνησαν UEFA/FIFA έπειτα από τη συμφωνία με τον πρωθυπουργό μας Κυριάκο Μητσοτάκη την προηγούμενη χρονιά.

»Εκσυγχρονίζουμε το πλαίσιο λειτουργίας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, ρυθμίζουμε για πρώτη φορά τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των Προπονητών και του επαγγέλματός τους και, τέλος, περιορίζουμε με αυστηρά κριτήρια βιωσιμότητας τις επαγγελματικές κατηγορίες στο ποδόσφαιρο. Έτσι, θα έχουμε δύο επαγγελματικές κατηγορίες, τη Super League1 και τη Super League2. Η Γ΄ Κατηγορία θα παραμείνει ερασιτεχνική. Με τον τρόπο αυτό ενισχύουμε την αξιοπιστία και την ποιότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου, που αποτελεί και μία από τις μεγάλες μου αγάπες, όπως και όλος ο χώρος του αθλητισμού».