Βουλή των Ελλήνων,  Ερωτήσεις...,  Κωτσός Γιώργος

Ο Γιώργος Κωτσός ζητά την παρέμβαση του Υπουργού ΥΠ.Ε.Κ.Α Κώστα Σκρέκα 09/01/21

Κοινοποίησε το άρθρο με:

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ. ΚΩΤΣΟΥ ΣΕ Κ. ΣΚΡΕΚΑ ΓΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΕΔΔΗΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ!

Αναφορά στη Βουλή προς το νέο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεων που έκανε μετά από επαφές που είχε με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών.

Συγκεκριμένα, ο Καρδιτσιώτης πολιτικός, αφού συνεχάρη τον Τρικαλινό κ. Σκρέκα για την ανάληψη των νέων Υπουργικών καθηκόντων του, ζήτησε να παρέμβει για την αναβάθμιση και επέκταση των δικτύων ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να συνδεθούν πολλοί κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του Νομού μας και της Θεσσαλίας που ενδιαφέρονται για εμπορική εκμετάλλευση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε..

Ειδικότερα, στην Αναφορά του ο κ. Κωτσός επισημαίνει:  

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Ένας από τους βασικούς στόχους του πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ως κυβέρνηση, ήταν η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος της Ευρώπης με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η απολιγνιτοποίηση σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή μας ωθούν όλο και περισσότερο στο δρόμο των ΑΠΕ.

Σε αυτή την προσπάθεια, πρωταγωνιστικό ρόλο μπορούν να παίξουν τόσο ο Νομός Καρδίτσας, όσο βέβαια και ολόκληρη η Θεσσαλική περιφέρεια όπου υπάρχει εκτεταμένη δραστηριότητα στον συγκεκριμένο τομέα. Υπάρχει όμως, ανασταλτικός παράγοντας που εμποδίζει τη δημιουργία όλων αυτών των εγκαταστάσεων, αυτός της αδυναμίας πρόσβασης στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Πεποίθηση μου είναι πως θα έπρεπε να γίνει επέκταση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, καθώς όσον αφορά το κόστος αναβάθμισης θα αποσβεστεί από την καταβολή των «όρων σύνδεσης» των απορριφθέντων αιτούντων που διατηρούν το αίτημά τους σε ισχύ. Επιπλέον, θεωρώ πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα με βάση την εντοπιότητα, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του κάθε νομού από ενδιαφερόμενους του εκάστοτε Νομού, αλλά και να δοθεί προτεραιότητα στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι οποίοι όσον αφορά την αγροτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για εμπορική εκμετάλλευση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, έχουν παραγκωνιστεί καθώς βρισκόντουσαν στην τελευταία κατηγορία προτεραιότητας για εξέταση των αιτήσεων χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης από το ΔΕΔΔΗΕ.       

Σας ενημερώνω ότι το σχετικό αίτημα έχει ήδη εκφραστεί από τον ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ.

Απευθύνω έκκληση κ. Υπουργέ να εξετάσετε, διεξοδικά, το εν λόγω σημαντικό ζήτημα και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος αντιμετώπισής του».


Κοινοποίησε το άρθρο με: