kotsos kalampaka5

Ο Βουλευτής Καρδίτσας ΝΔ ν. Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός καλεσμένος στη ΔΗΜΤΟ Καλαμπάκας, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του κόμματός μας και Πρωθυπουργό της χώρας μας Κυριάκο Μητσοτάκη σε εκδήλωση για τον Αντικαπνιστικό Νόμο

Η πρώτη επίσημη πολιτική παρέμβαση για την απαγόρευση του καπνίσματος στη χώρα μας ξεκίνησε το 2002 , αν και ενάμιση αιώνα νωρίτερα είχε περάσει στη χώρα η επίσημη κατάργηση «καπνοσυρίγγων και σιγάρων εις δημόσια καταστήματα» από τη βασίλισσα Αμαλία. Χρειάστηκαν 11 νομοθετήματα , προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις μέσα σε 10 χρόνια, με μηδενικά αποτελέσματα για να περάσουμε σε μια νέα εποχή. Τι έφταιξε μέχρι τώρα ; Έλλειψη πολιτικής βούλησης; Αδράνεια; Μη συνειδητοποίηση των επικίνδυνων επιπτώσεων;  Όλα αυτά μαζί ίσως συνετέλεσαν στη μη εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και τη μείωση του παθητικού καπνίσματος που είναι ο κύριος στόχος. Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση μας έδειξε την ετοιμότητα και τον τρόπο που χειρίζεται τις καταστάσεις .Ήρθαμε λοιπόν  στο σήμερα όπου η κυβέρνηση με το Ν.4633/2019 που ψηφίσαμε  στη Βουλή πριν ένα μήνα περίπου , κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση και δείχνει την πολιτική της προτεραιότητα σε ένα μείζον θέμα κοινωνικό, πολιτικό , θέμα υγείας που μας απασχολεί όλους. Προσπαθεί να απαλείψει τις εξαιρέσεις και τα «παραθυράκια» που υπήρχαν στην αντικαπνιστική νομοθεσία , απλοποιώντας τους κανόνες και διευκολύνοντας τον αποτελεσματικό έλεγχο των παραβάσεων. O Πρωθυπουργός και ο Υπουργός τόνισαν πως η επιτυχία του εγχειρήματος αφορά τη μείωση των καπνιστών (κάτι που τώρα φαίνεται να βασίζεται στα υψηλά πρόστιμα), αλλά η επιτυχία του εγχειρήματος θα είναι όταν αλλάξει η κουλτούρα μας. Η διαμόρφωση αντικαπνιστικής κουλτούρας με προτεραιότητα στα παιδιά και στους εφήβους , η προστασία των παθητικών καπνιστών , η οργανωμένη μέριμνα για τους καπνιστές που επιθυμούν να (προσπαθήσουν να) κόψουν το κάπνισμα και η ρύθμιση της κυκλοφορίας των νέων καπνικών προϊόντων είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα δρομολογηθεί η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά του καπνίσματος.

Συγκεκριμένα οι τέσσερις άξονές μας είναι οι εξής :

ο 1ος άξονας αφορά την προαγωγής Υγείας και την πρόληψη για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος ειδικά σε νέους από 15 ετών. Μέσω αυτού θα υλοποιηθούν ολοκληρωμένες παρεμβάσεις Προαγωγής Υγείας και Πρόληψης με στόχο τη διαμόρφωση και την καθιέρωση της αντικαπνιστικής κουλτούρας. Επί μέρους δράσεις που θα ξεδιπλωθούν θα είναι ενημερωτικές καμπάνιες με στόχο τους γονείς και τις εγκύους, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, σύγχρονες και τεκμηριωμένες στρατηγικές πρόληψης του καπνίσματος, δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τους κινδύνους του καπνίσματος και ένταξή του στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου. Επίσης, έμφαση θα δοθεί στην ανάδειξη της φυσικής δραστηριότητας και κατ’ επέκταση του αθλητισμού ως σύγχρονου τρόπου ζωής καθώς και στην πολιτική επιβραβεύσεων και διακρίσεων καινοτόμων αντικαπνιστικών δράσεων στην κοινότητα.

Ο 2ος άξονας επικεντρώνεται στην προστασία των μη-καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα, με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων στον γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στα παιδιά καθώς και στην καθιέρωση κουλτούρας σεβασμού προς τους μη-καπνιστές. Οι δράσεις του άξονα αυτού θα αφορούν κυρίως στη βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, την υποστήριξη δικαιωμάτων μη-καπνιστών και τη δημιουργία μητρώου εθελοντικών οργανώσεων.

Στον 3ο άξονα θα κινείται η πολιτική υποστήριξης στη διακοπή καπνίσματος. Οι δράσεις του άξονα αυτού θα αφορούν στην υποστήριξη της διακοπής καπνίσματος, με στόχο την μείωση του αριθμού των καπνιστών. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί Χάρτης Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος και θα γίνει πιστοποίηση αυτών, καθώς και πλατφόρμα για την υποστήριξη διακοπής του καπνίσματος. 

Ο 4ος άξονας θα εστιάσει στον έλεγχο και τη ρύθμιση για τα νέα προϊόντα καπνού. Οι δράσεις του άξονα αυτού θα αφορούν στην ανάπτυξη ενός νέου ρυθμιστικού και κανονιστικού πλαισίου ελέγχου και παρακολούθησης των νέων προϊόντων καπνού.

Πρώτος χρονικός ορίζοντας της εκστρατείας μας είναι το 2023 , έτος στο οποίο θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα πετύχουμε μείωση του καπνίσματος κατά 25%.

Η εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό μας , «είναι κίνηση εκσυγχρονισμού , εξευγενισμού και άσκησης αλληλοσεβασμού. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία του τύπου αυτά δεν  γίνονται στην Ελλάδα. Εχθρός μας είναι ο καπνός , όχι οι καπνιστές».

 Όπως φαίνεται και από τα πρώτα στοιχεία ερευνών οι Έλληνες αγκαλιάζουν  θετικά τα νέα αντικαπνιστικά μέτρα, επιθυμούν να μπει τάξη στους δημόσιους τομείς και δείχνουν έμπρακτα την πίστη τους στην κυβέρνηση.  

Είμαστε εδώ όλοι μαζί για να πετύχουμε τους στόχους μας και να αποδείξουμε ότι οι υποσχέσεις μας γίνονται πράξεις.

Visits: 478
Visits: 0
Visits: 338413