Ερωτήσεις...,  Κοινοβουλευτικό Έργο,  Κωτσός Γιώργος

Ερώτηση προς τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ Γιώργο Γεωργαντά 19/7/22

Κοινοποίησε το άρθρο με:

«Αποζημίωση αγροτών από τον ΕΛΓΑ  σχετικά με τις ζημιές από αγριόχοιρους»

 Πρόταση κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός με τη μορφή ερώτησης μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου σε συνεργασία με συναδέλφους Βουλευτές

                Άμεση λύση του ζητήματος σχετικά με τις καταστροφές που προκαλούνται από αγριόχοιρους σε αγροτικές καλλιέργειες ζήτησε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

          Συγκεκριμένα ο Καρδιτσιώτης Βουλευτής κατέθεσε πρόταση με μορφή ερώτησης μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου προς τον Υπουργό ζητώντας την αποζημίωση των αγροτών μέσω του ΕΛΓΑ όταν πιστοποιείται ότι οι καλλιέργειες του έχουν υποστεί καταστροφές από αγριόχοιρους.

          Στην ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, συμμετείχε επιπλέον και ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Τρικάλων κ. Αθανάσιος Λιούτας.

          Ειδικότερα η ερώτηση σχετικά με την ανάγκη αποζημίωσης των αγροτών από τον ΕΛΓΑ λόγω των ζημιών που προκαλούν οι επιδρομές αγριόχοιρων:

          «Ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός του πληθυσμού των αγριόχοιρων αποτελεί ένα φαινόμενο των τελευταίων ετών, το οποίο τείνει να αποτελεί μια πάρα πολύ σοβαρή απειλή σε βάρος των αγροτών, σε ολόκληρη την Επικράτεια, καθώς αγέλες αγριόχοιρων εφορμούν σε αγροτικές καλλιέργειες, σε ημιορεινές συνήθως περιοχές και χωριά, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.

Ειδικότερα την τρέχουσα περίοδο, οι ζημιές που προκαλούνται σε καλλιέργειες αραβόσιτου και γενικότερα δημητριακών, καθώς και κηπευτικών, είναι εκτεταμένες.

Με δεδομένο ότι ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ζημιές που προκαλούνται από αγριόχοιρους σε μη προστατευόμενες περιοχές (στις περιοχές δηλαδή εκτός της Συνθήκης RAMSAR), οι αγρότες επιφορτίζονται με μια πρόσθετη, πάρα πολύ μεγάλη οικονομική συνέπεια.

Η πρόσθετη αυτή οικονομική συνέπεια, σήμερα, την κρίσιμη αυτή περίοδο, κατά την οποία το σύνολο της πρωτογενούς μας παραγωγής, γεωργία και κτηνοτροφία, δοκιμάζονται σοβαρά από τα ύψη στις τιμές των ζωοτροφών και της ενέργειας, λόγω της διεθνούς ενεργειακής κρίσης, δυσχεραίνει αδιαμφισβήτητα περαιτέρω την οικονομική κατάσταση των παραγωγών μας.

Με βάση όσα προηγήθηκαν ανωτέρω, κε. Υπουργέ, ερωτάσθε:

Προτίθεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να επανεξετάσει τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, προκειμένου  η ζημιά που προκαλείται από τις επιδρομές των αγριόχοιρων να ενταχθεί στις επιλέξιμες αποζημιώσεις του φυτικού κεφαλαίου;

Παράλληλα, προτίθεται το Υπουργείο να εξετάσει τη λύση της επιδότησης σε ηλεκτροφόρες περιφράξεις, με σκοπό να προστατευθούν οι καλλιέργειες από τον αγριόχοιρο;  Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την αντιχαλαζική προστασία.  Μια λύση που δομικά μπορεί να προστατεύσει τους αγρότες από την εν λόγω απειλή και συγχρόνως να καταστεί βιώσιμη μακροχρόνια δημοσιονομικά;»


Κοινοποίησε το άρθρο με: