Βουλή των Ελλήνων,  Γραφείο Τύπου,  Κοινοβουλευτικό Έργο,  Κωτσός Γιώργος

Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος 13/07/20

Τοποθέτηση του Βουλευτή Καρδίτσας ΝΔ Γιώργου Κωτσού στην Επιτροπή Προστασίας Περιβάλλοντος με θέματα ημερήσιας διάταξης: «Αναφορές πολιτών: α) Περίθαλψη και φροντίδα άγριων ζώων και πτηνών, β) Διαχείριση των αποβλήτων και των προϊόντων κομμωτηρίων». 13/7/20

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ. ΚΩΤΣΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΕΚΤΡΟΦΕΙΟ ΑΓΡΙΩΝ ΠΤΗΝΩΝ – ΠΕΣΤΡΟΦΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ – Κ.Π.Ε. ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ

Παρέμβαση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής έκανε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός για στήριξη των σημαντικών δομών περιβαλλοντικής προστασίας και αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής Μουζακίου, αλλά και της χώρας γενικότερα.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Βουλευτής έφερε το Εκτροφείο Άγριων Πτηνών, τον Πεστροφογεννητικό Σταθμό και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου, τονίζοντας πως τα συναρμόδια Υπουργεία (Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας) θα πρέπει να ακολουθήσουν μια νέα πολιτική διαχείρισης και αξιοποίησής τους συμπεριλαμβανομένης και της ριζικής αλλαγής του χαρακτήρα λειτουργίας των Δασαρχείων.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κωτσός στην σχετική τοποθέτησή του στην Επιτροπή ανέφερε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:  

«Ως Δήμαρχος Μουζακίου τα προηγούμενα χρόνια είχα την τύχη να γνωρίσω από κοντά την πολύ σημαντική συνεισφορά στην τοπική ανάπτυξη του Εκτροφείου Άγριων Πτηνών με τον εμπλουτισμό τόσο της πανίδας της περιοχής, όσο και των κυνηγότοπων. Λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Γεωργίας – σήμερα Αγροτικής Ανάπτυξης, με την ευθύνη του Δασαρχείου. Δυστυχώς από το πλήθος διαφόρων πτηνών (πτερωτά θηράματα για τις κυνηγητικές ζώνες) που αναπτύσσονταν παλιότερα στη συγκεκριμένη δομή, πλέον ο αριθμός τους έχει μειωθεί δραματικά. Το κόστος για την οικονομία του τόπου είναι τεράστιο, όπως και για την ανάπτυξη της άγριας πανίδας του. Επίσης, στην Αργιθέα λειτουργεί Πεστροφογενητικός Σταθμός από τον οποίο εμπλουτίζονται τα ρυάκια και τα ρέματα της περιοχής. Κι’ αυτός πλέον υπολειτουργεί για τους ίδιους λόγους με αποτέλεσμα να σημειώνεται πολύ μεγάλη μείωση στον αριθμό των ψαριών με κύρια αιτία την υπεραλιεία με παράδοξους μάλιστα τρόπους όπως η χρήση δυναμιτών, χλωρινών, η οποιαδήποτε άλλα περίεργα μέσα τα οποία καταστρέφουν τα ψάρια, τους γόνους και όλη την παραγωγική αλυσίδα. Διαπιστώνω ότι το Δασαρχείο που έχει την ευθύνη όλων αυτών των λειτουργιών, με το νομοθετικό πλαίσιο που το διέπει, από φορέας παραγωγής έργου και περιβαλλοντικής ανάπτυξης των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, έχει καταστεί πια ένας σκληρός ελεγκτικός και κατασταλτικός μηχανισμός! Το μόνο που κάνει είναι να μοιράζει μηνύσεις και καταγγελίες εγκαταλείποντας πλήρως τον περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα του. Πιστεύω ότι ως Πολιτεία θα πρέπει να δούμε άμεσα με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο τη χρησιμότητα και λειτουργία αυτής της πράγματι απόλυτα αναγκαίας δημόσιας Υπηρεσίας, εάν επιθυμούμε να ενισχύσουμε τις αναπτυξιακές προοπτικές των ορεινών περιοχών της χώρας μας».

Επικεντρώνοντας την τοποθέτησή του στα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ιδιαίτερα σε αυτό του Μουζακίου, ο Καρδιτσιώτης Βουλευτής υπογράμμισε ότι «η χρησιμότητά τους είναι τεράστια διότι περνούν στη νέα γενιά την απαραίτητη γνώση και κυρίως τη νοοτροπία της προστασίας του περιβάλλοντος και της αγάπης προς τη μητέρα φύση».

«Θέλω να πιστεύω» πρόσθεσε, «ότι θα υπάρξει ευαισθητοποίηση για ισχυρή χρηματοδότηση όλων αυτών των δομών, οι οποίες την περίοδο της πλήρους δραστηριότητάς τους έπαιζαν σημαντικότατο ρόλο στην τοπική ανάπτυξη, δίνοντας παράλληλα ώθηση στην κοινή προσπάθεια διαφύλαξης της βιοποικιλότητας στην ύπαιθρο.

Αποκαλυπτική ήταν η απάντηση που έδωσε στο Βουλευτή ο Τμηματάρχης Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Μπόκαρης, επισημαίνοντας ότι βούληση της Υπηρεσίας είναι η χρηματοδότηση και ενίσχυση αυτών των δομών: «Για τα Εκτροφεία και για τους Πεστροφογεννητικούς Σταθμούς όπως είπατε της περιοχής Μουζακίου, ασφαλώς και αγγίξατε την καρδιά του δασικού συστήματος. Μιλήσατε για υποδομές οι οποίες κατά το παρελθόν πρόσφεραν πάρα πολλά στην αγροτική ανάπτυξη. Εμείς προσπαθούμε και τώρα να τις ενισχύσουμε, να λειτουργήσουμε τα Εκτροφεία και τον Πεστροφογεννητικό Σταθμό, εξασφαλίζοντας χρηματοδοτήσεις από το «Πράσινο Ταμείο». Ασφαλώς είναι γνωστά τα προβλήματα της δημοσιονομικής προσαρμογής που για μία 10ετία έφεραν πίσω τη δασική υπηρεσία – για λόγους δημοσιονομικούς και μόνο -, αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό έχει αλλάξει και βήμα με βήμα θα ενισχύσουμε αυτές τις πραγματικά πολύ σημαντικές δομές για την ύπαιθρο», δήλωσε ο κ. Μπόκαρης.