Γραφείο Τύπου,  Κωτσός Γιώργος

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 5/6/22

Κοινοποίησε το άρθρο με:

Προσθέστε Εδώ το Κείμενο Επικεφαλίδας σας

Φέτος συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την ημέρα που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) θεσμοθέτησε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Η φετινή χρονιά έχει ως κύριο σύνθημα «Μόνο μία ΓΗ» , τονίζοντας την ανάγκη να μεταβούμε σε έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής και να ζήσουμε σε αρμονία με τη φύση.
Το περιβάλλον είναι ο βασικός συντελεστής της βιώσιμης ανάπτυξης που αλληλοεπιδρά στην κοινωνία, την οικονομία, τον πολιτισμό μας.
Ο πλανήτης μας σήμερα έρχεται αντιμέτωπος με την πιο μεγάλη κλιματική κρίση, με προκλήσεις βιωσιμότητας για τις οποίες απαιτούνται επείγουσες συστημικές λύσεις, ώστε να επιτύχουμε ανάπτυξη σε ολόκληρο τον κόσμο, η οποία να αντισταθμίζει κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς προβληματισμούς.
Καθημερινά βλέπουμε τι σημαίνει η κλιματική κρίση είτε στις αγροτικές καλλιέργειες, είτε στην καταστροφή των δασικών οικοσυστημάτων, είτε στη ζωή των ανθρώπων και πως αυτό αυξάνει το κόστος ζωής
Η λύση είναι η υιοθέτηση της βιωσιμότητας και η εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και ευαισθητοποίησης των πολιτών απέναντι σε ένα βιώσιμο μέλλον με την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ανάπτυξη γνώσης και τεχνογνωσίας, την υποστήριξη βιώσιμων έργων και επιχειρήσεων, την προστασία του υδάτινου στοιχείου, τη διαχείριση κινδύνων και τη διασφάλιση της κοινωνικά δίκαιης μετάβασης για όλες τις κοινωνίες.
Στόχος της κυβέρνησής μας, που πρόσφατα έγινε νόμος του κράτους, ο πρώτος εθνικός κλιματικός νόμος, είναι να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και έτσι να συμβάλλουμε φυσικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να πετύχουμε τον πολύ φιλόδοξο ευρωπαϊκό στόχο το 2050 η Ευρώπη να είναι η πρώτη κλιματικά (ουδέτερη) ήπειρος στον κόσμο.
Ας μην ξεχνάμε ότι η Γη είναι η μητέρα μας και η σημαντικότερη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ας τη διασφαλίσουμε κάνοντας το καλύτερο που μπορούμε.

Κοινοποίησε το άρθρο με: