Ομιλία στη Βουλή από το Γιώργο Κωτσό για την Εκλογή Βουλευτών
Η τοποθέτηση του Βουλευτή ΝΔ Ν. Καρδίτσας Γιώργου Κωτσού στη Βουλή των Ελλήνων για την Εκλογή Βουλευτών 23-1-2020
Τοποθέτηση στη Βουλή έκανε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, στη διάρκεια της συζήτησης του νέου εκλογικού νόμου, κατά την οποία επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η νέα νομοθετική ρύθμιση έρχεται σε συνέχεια της προεκλογικής μας δέσμευσης για άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου και όπως είναι επόμενο έχει την πλήρη κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση. Για τη Νέα Δημοκρατία είναι πάγια και διαχρονική πολιτική θέση και άποψη η ύπαρξη εκλογικού συστήματος που θα δίνει τη δυνατότητα ισχυρής διακυβέρνησης από το πρώτο κόμμα εφόσον βέβαια συγκεντρώσει το απαιτούμενο εκλογικό ποσοστό.
Προφανώς δεν αιφνιδιάζουμε κανένα και παραμένουμε αταλάντευτα σταθεροί στις πολιτικές μας και ιδεολογικές μας απόψεις και αρχές.
Στη χώρα μας από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους έως σήμερα έχουν θεσπιστεί 15 διαφορετικά εκλογικά συστήματα. Το εκάστοτε εκλογικό σύστημα καθορίζεται από τον αντίστοιχο ισχύοντα εκλογικό νόμο, διότι δεν υπάρχει συνταγματικά κατοχυρωμένη ρύθμιση. Από τις 53 γνήσιες εκλογικές αναμετρήσεις που έχουν γίνει οι 45 έγιναν με πλειοψηφικό σύστημα και μόνο οι 8 με οποιασδήποτε μορφής αναλογικού, κάτι το οποίο σαφέστατα δείχνει την έλλειψη ανάγκης ενός τέτοιου συστήματος καθώς και τον κίνδυνο της ακυβερνησίας.
Βασικός άξονας του εκλογικού συστήματος πρέπει να είναι η ελεύθερη μόρφωση της γνώμης του εκλογέα. Ο εκλογέας ψηφίζει για το πώς θα ήθελε να κυβερνηθεί με βάση τα όσα εξαγγέλλουν τα κόμματα κατά την προεκλογική περίοδο.
Ένα σύστημα απλής αναλογικής αναγκαστικά διαστρεβλώνει τη γνώμη του, διότι μεταθέτει το κρίσιμο ζήτημα των συναινέσεων και συμβιβασμών για μετά τις εκλογές. Γιατί η απλή η αναλογική δίνει μια Βουλή με πολλά μικρά κόμματα χωρίς να συνάγεται από πριν ποιοι θα είναι οι κυβερνητικοί εταίροι, κάτι το οποίο έχει αποδειχθεί και από τη μεταπολιτευτική ιστορία μας.
Οι εραστές της απλής αναλογικής διατείνονται ότι έτσι δημιουργούνται οι απαραίτητες συνεργασίες και συγκλίσεις. Υπάρχει όμως η πρόσφατη εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ που επί της ουσίας δεν υπήρχε καμία ιδεολογική και προγραμματική σύγκλιση, παρά η μόνη συγκολλητική ουσία ήταν το πάθος για εξουσία. Και φυσικά το αποτέλεσμα στο τέλος ήταν η εκμηδένιση του μικρού κόμματος και η απορρόφησή του από τον ισχυρότερο πολιτικό πόλο.
Η Ελλάδα βγαίνοντας από τη 10ετή οικονομική κρίση χρειάζεται πολιτική σταθερότητα, σταθερή οικονομία, ξεκάθαρη γεωπολιτική θέση, κοινωνική δικαιοσύνη, ισχυρή και στιβαρή κυβέρνηση. Έτσι έρχεται η Ν.Δ. να θεσπίσει ένα εκλογικό σύστημα που θα διαμορφώσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και στην πολιτική, με τα εξής σημαντικά σημεία:
- Αναλογική κατανομή των εδρών εφόσον το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό μικρότερο του 25% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων
- Μηχανισμός μείωσης της αναλογικότητας έως 83,33% εφόσον συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 25%
Στην ουσία δηλαδή, ανώτατο μπόνους θα είναι οι 50 έδρες και θα δίνεται στο κόμμα που έχει συγκεντρώσει ποσοστό 40% των ψήφων.
- Για πρώτη φορά προβλέπεται μπόνους σε συνασπισμό κομμάτων, αρκεί ο μέσος όρος των ψήφων που λαμβάνει ο συνασπισμός των κομμάτων στις εκλογές να είναι μεγαλύτερος από την εκλογική δύναμη του 2ου κόμματος.
Κυρίες και κύριοι, ο εκλογικός νόμος που προτείνουμε είναι κοντά σε αυτόν που εφαρμόστηκε στη χώρα μας για 15 σχεδόν χρόνια δίνοντας κυβερνήσεις διαφορετικών πολιτικών κομμάτων καθώς και συνεργασιών. Η κυβέρνησή μας εξάλλου έχει αποδείξει ότι είναι υπέρ της διαρκούς προσπάθειας για συγκλίσεις, συνεργασίες και επίτευξη μέγιστων δυνατών συναινέσεων.
Το μεγάλο ζητούμενο για την πατρίδα μας αυτή τη στιγμή και μάλιστα σε μια τόσο εθνικά κρίσιμη περίοδο, είναι να έχει ένα αξιόπιστο πολιτικό σύστημα, μια δυνατή κυβέρνηση και γι’ αυτό θεσπίζουμε αυτό το νομοσχέδιο που εκσυγχρονίζει την εκλογική διαδικασία, ενδυναμώνει την διακυβέρνηση και συνδυάζει τη λαϊκή βούληση με την εκλογική δύναμη. Η χώρα μας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δε αντέχουν να σύρονται σε επαναλαμβανόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες θα προκαλούν εθνική αστάθεια, οικονομική αβεβαιότητας και αδυναμία στη γεωπολιτική μας θέση.
Οι κυβερνήσεις επιλέγονται για 4 χρόνια και γι’ αυτό συζητάμε σήμερα έναν νόμο 3,5 χρόνια μακριά από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, δείχνοντας ότι σεβόμαστε τα κόμματα και τους ψηφοφόρους, ξεκαθαρίζοντας πλήρως τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού, χωρίς υπόνοιες για κομματικούς υπολογισμούς και σκοπιμότητες. Εξάλλου, την τελική δύναμη όποιο εκλογικό σύστημα και αν εφαρμοσθεί την έχει ο λαός, αυτός με την ψήφο του επιλέγει την κυβέρνηση που θέλει και δίνει εντολή σχηματισμού.
Εμείς θέλουμε την κυβερνητική σταθερότητα διότι μόνο αυτή εγγυάται το πολιτικοκοινωνικοοικονομικό πλαίσιο εντός του οποίου οι κοινωνίες αναπτύσσονται και ευημερούν. Δεν μας απασχολούν οι εκλογές, διότι πολύ απλά όποιος ασχολείται με τις εκλογές, χάνει τις εκλογές».