Ενημέρωση,  Κοινοβουλευτικό Έργο,  Κωτσός Γιώργος,  Ομιλίες στην Ολομέλεια

Ομιλία ως Εισηγητής για το Σ/Ν του Υπ. Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών για τον Προϋπολογισμό 13/12/23

Κοινοποίησε το άρθρο με:

Δείτε την ομιλία του Βουλευτή ΝΔ ν. Καρδίτσας Γιώργου Κωτσού ως Ειδικός Εισηγητής στην Ολομέλεια της Βουλής για το σ/ν του Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024».

 «Προϋπολογισμό της συνέχειας, της συνέπειας και της σταθερότητας» χαρακτήρισε ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κωτσός τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια.

   Ο κ. Κωτσός τόνισε πως ο προϋπολογισμός «αποτυπώνει τα ισχυρά θεμέλια που δημιούργησε η κυβέρνηση της ΝΔ στην κοινωνία, παρά τις αυξημένες δυσκολίες της περιόδου που διανύουμε». Υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει πλέον μια οικονομία ισχυρή, νοικοκυρεμένη, που αποπνέει αυτοπεποίθηση, αξιοπιστία, εμπιστοσύνη, γι’ αυτό και η χώρα μας χαίρει της εκτίμησης και του σεβασμού εταίρων, συμμάχων, των ξένων οίκων και της αγοράς».

   Ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ ανέδειξε ότι «στην συνεδρίαση του Eurogroup που εγκρίθηκαν τα σχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ για το 2024, ο προϋπολογισμός της Ελλάδας ήταν ένας από τις 7 χώρες των οποίων οι προϋπολογισμοί τους κρίθηκαν ως πλήρως ευθυγραμμισμένοι με τις κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της Ευρωζώνης» και συμπλήρωσε πως «η χώρα μας θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση 5,7 δισ. ευρώ, επειδή εγκρίθηκαν τα αναθεωρημένα σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εξασφαλίζοντας έτσι, επιπλέον χρηματοδότηση και συνολικό προϋπολογισμό έως το 2026, 36 δισ. ευρώ».

   Εστιάζοντας στα οικονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού, ο βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι αυτός «καταγράφει την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας μας. Επιβεβαιώνει την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας. Ενσωματώνει πολιτικές ενίσχυσης. Εδράζεται στη δημοσιονομική σταθερότητα. Διασφαλίζει οικονομική σταθερότητα. Επιβεβαιώνει τη μεταρρυθμιστική στρατηγική της κυβέρνησής μας. Ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της εποχής για στήριξη της κοινωνίας, συνδυάζοντας την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική δικαιοσύνη».

   Η ελληνική οικονομία, είπε ο κ. Κωτσός, «αναπτύσσεται σταθερά, με ρυθμό ανάπτυξης να αναμένεται στο 2,9% το 2024 έναντι του 2,4% του 2023. Κάθε χρόνο η οικονομία κινείται όλο και καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρά τη σημαντική επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές αυξάνονται σημαντικά. Η ανεργία συρρικνώνεται, πρώτη φορά προσεγγίζει ποσοστά του 2010. Οι οικονομικές ανισότητες άρχισαν να μειώνονται λόγω της αύξησης της απασχόλησης, της αύξησης των συντάξεων, της ενίσχυσης του κατώτατου μισθού και της σημαντικής οικονομικής ενίσχυσης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα δημόσια οικονομικά σταθεροποιούνται και βελτιώνονται. Το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας ενισχύονται διεθνώς».

   Ο ειδικός εισηγητής της πλειοψηφίας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις «τολμηρές μεταρρυθμίσεις, στα σύγχρονα δημοσιονομικά εργαλεία, καθώς και ότι η κυβέρνηση γρήγορα και αποφασιστικά ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας».

    Αναφερόμενος στις προκλήσεις του 2024, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αυτές είναι: η συντήρηση της ανθεκτικότητας της οικονομίας μας στις κρίσεις. Η περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας με έμφαση στον αγροδιατροφικό τομέα, στις ΑΠΕ κ.α. Η ενίσχυση της εξωστρέφειας με στόχο αύξηση των εξαγωγών. Ο περιορισμός της φοροδιαφυγής. Η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.

    Ο κ. Κωτσός κατέληξε λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός «στηρίζει τις προσδοκίες της κοινωνίας, τηρώντας τις δημοσιονομικές ισορροπίες για να μην χαθούν οι θυσίες των πολιτών» και συμπλήρωσε ότι «στην κυβέρνησή μας δεν φοβόμαστε τις νέες δυσκολίες και ξέρουμε να τις διαχειριζόμαστε. Να εφαρμόζουμε πολιτικές που διακρίνονται από σύνεση και ρεαλισμό, δημοσιονομική υπευθυνότητα και κοινωνική δικαιοσύνη».

   Ι.Α.

© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ

Κοινοποίησε το άρθρο με: