Γραφείο Τύπου,  Ενημέρωση,  Ερωτήσεις...,  Κοινοβουλευτικό Έργο,  Κωτσός Γιώργος

Ο Γιώργος Κωτσός ζητά την παρέμβαση του Υπουργού ΥΠ.Ε.Κ.Α Κωστή Χατζηδάκη 14/12/20

Κοινοποίησε το άρθρο με:

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΩΤΣΟΥ ΣΤΟΝ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ: ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ ΣΤΟ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» 2020 ΛΟΓΩ ΠΛΗΘΩΡΑΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΝΤΑΞΗΣ

Στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη παρενέβη ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, προκειμένου να προβλεφθεί ο καθορισμός επιλαχόντων στη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» 2020, λόγω ύπαρξης πληθώρας σχετικών αιτήσεων, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την άμεση εξάντληση των διαθέσιμων πόρων και τον αποκλεισμό πολλών δυνητικά δικαιούχων.

Αναλυτικά, στη σχετική Αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Κωτσός, επισημαίνει τα παρακάτω:  

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Όπως γνωρίζετε η έξαρση της πανδημίας οδήγησε την κυβέρνηση μας στην ολική απαγόρευση (lockdown) και την οικονομική δραστηριότητα στο ναδίρ. Μέσα σε αυτή την περίοδο προκηρύχθηκε το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020 το οποίο αναμφίβολα θα τονώσει την αγορά και θα δώσει θέσεις εργασίας σε πολλούς κλάδους της οικοδομικής δραστηριότητας

Το πρόγραμμα Εξοικονομώ – Αυτονομώ όρισε ως εναρκτήρια ημερομηνία για την Περιφέρεια Ηπείρου και Ιονίων Νήσων την 11η Δεκεμβρίου και στη συνέχεια θα λάβει σειρά ένταξης και οι υπόλοιπη επικράτεια.

Την πρώτη ημέρα παρατηρήθηκε τεράστιο ενδιαφέρον από τους πολίτες και είναι χαρακτηριστικό πως για την Περιφέρεια Ηπείρου οι πόροι εξαντλήθηκαν σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου σε 23 λεπτά. Αναλυτικά στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Ειδικότερα, όσον αφορά στην Περιφέρεια Ηπείρου, η πλατφόρμα έκλεισε στις 10.23 π.μ. Υποβλήθηκαν 5.378 αιτήσεις, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 2.761, δεσμεύοντας 61,8 εκατ. ευρώ. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 22.370 ευρώ.

Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η πλατφόρμα έκλεισε στις 11.43 το πρωί.  Υποβλήθηκαν 1057 αιτήσεις, οποίων εγκρίθηκαν οι 430, δεσμεύοντας τα 9,1 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού. Η μέση επιχορήγηση διαμορφώνεται στα 21.218 ευρώ

Πολλές αιτήσεις δεν ολοκληρώθηκαν και το ίδιο θα συμβεί και στις υπόλοιπες περιφέρειες που θα ανοίξουν στο προσεχές διάστημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πολίτες που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την αίτηση τους να πρέπει να περιμένουν την επαναπροκήρυξη καθώς είναι δέσμευση του Υπουργείου για ετήσια λειτουργία του προγράμματος.

Όμως η συσσώρευση αιτήσεων με το ισχύον σύστημα θα δημιουργήσει μια κοινωνική ανισορροπία και το βάρος της μη ικανοποίησης της ένταξης στέλνει ένα διαφορετικό μήνυμα.

Θεωρώ πως με την δυνατότητα δημιουργίας επιλαχόντων παρέχεται η λύση ώστε :

  • οι πολίτες να ολοκληρώσουν τις αιτήσεις και να λάβουν μια σειρά κατάθεσης αυτών,
  • επιβραβεύεται όποιος επιθυμεί να προετοιμαστεί και δεν θα είναι απαραίτητο η επανυποβολή της αίτησης στον επόμενο κύκλο καθώς το σύστημα θα δέχεται συνεχώς αιτήσεις,
  • επανέρχεται το αίσθημα δικαίου στο σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.

κ. Υπουργέ,

Απευθύνω έκκληση να ενσκύψετε άμεσα στο αναδυθέν ζήτημα και να εξετάσετε θετικά τη δυνατότητα δημιουργίας επιλαχόντων, ώστε η κυβέρνηση μας να δείξει για πολλοστή φορά πως είναι δίπλα στους πολίτες και ειδικότερα να ικανοποιηθεί ταχύτερα ο ενεργειακός  στόχος που έχει η χώρα μας. Έτσι μέσα στο κλίμα της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών θα εμπεδωθεί το αίσθημα πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αρωγός στην ανάταξη το τόπου».

 


Κοινοποίησε το άρθρο με: