Βουλή των Ελλήνων,  Γραφείο Τύπου,  Ερωτήσεις...,  Νομός Καρδίτσας

Παρέμβαση στους Υπουργούς Περιβάλλοντος – Ενέργειας & Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων κ.κ. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ Μ. ΒΟΡΙΔΗ

Κοινοποίησε το άρθρο με:

Γ. Κωτσός: Άμεση επίσπευση της διαδικασίας σύνδεσης των χωραφιών με το δίκτυο της ΔΕΗ

Στον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη παρενέβη ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός.

Συγκεκριμένα, με αναφορά του στη Βουλή ζητάει την επίσπευση από τη ΔΕΗ της διαδικασίας σύνδεσης των χωραφιών με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να αρχίσουν τα ποτίσματα οι αγρότες καθώς ξεκίνησε η νέα καλλιεργητική περίοδος.

Στην Αναφορά επισημαίνονται τα εξής:  

«Κύριοι Υπουργοί,

Το τελευταίο διάστημα η πανδημία του COVID – 19 δημιούργησε πρωτόγνωρες καταστάσεις όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παράλληλα, έφερε πολύ σημαντικές ανακατατάξεις στην επαφή του κράτους με τον πολίτη οι οποίες επηρέασαν όλους του κλάδους της  οικονομίας.

Ιδιαίτερα ο πρωτογενής τομέας βιώνει τις μεγαλύτερες ίσως δυσκολίες λόγω της υπολειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών και Οργανισμών όπου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό η αγροτική παραγωγή.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πολύ μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται οι αγρότες από την αδυναμία της ΔΕΗ να τους εξυπηρετήσει ενώ βρίσκονται στο στάδιο του πρώτου ποτίσματος στα χωράφια τους και «καίγονται» για το φύτρωμα των εαρινών καλλιεργειών.

Συγκεκριμένα, θέλοντας να κάνουν επανασύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος βρίσκονται αντιμέτωποι με την υπολειτουργία της Επιχείρησης λόγω του COVID 19, αφού ο αναγκαστικός περιορισμός του απασχολούμενου στελεχιακού δυναμικού προκαλεί, σε πολλές περιπτώσεις, την εμπλοκή της χρονοβόρας ούτως η άλλως γραφειοκρατικής διαδικασίας.

Παράλληλα, σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΗ έχει αναθέσει τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων σε κεντρικά τμήματά της γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την διεκπεραίωση της εν λόγω διαδικασίας.

Βέβαια, το ίδιο πρόβλημα παρατηρείται γενικώς στη θερινή περίοδο καθώς οι αγρότες είναι υποχρεωμένοι τηλεφωνικά να ενημερώσουν τη ΔΕΗ για βλάβες (με τις κλήσεις τους να είναι ατέρμονες και αρκετά κοστοβόρες), όμως πλέον η κατάσταση κατά τους παραγωγούς είναι δραματική.

Η απογοήτευση είναι διάχυτη στις τάξεις τους μετά και την αισθητή έλλειψη των βροχοπτώσεων που δεν βοηθάει καθόλου τις προσπάθειες για ομαλή εξέλιξη της καλλιεργητικής περιόδου.

Κύριοι Υπουργοί

Σας απευθύνω έκκληση να παρέμβετε άμεσα για τη γρήγορη διευθέτηση αυτού σοβαρού του ζητήματος προτείνοντας την επίσπευση της διαδικασίας σύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος και τη μεταφορά των σχετικών ελέγχων στα κατά τόπους αρμόδια γραφεία της ΔΕΗ, όπου το στελεχιακό δυναμικό επαρκεί για την εξέταση των φακέλων».


Κοινοποίησε το άρθρο με: