Συνάντηση με τις/τους εργαζόμενες/νους του προγράμματος «βοήθεια στο σπίτι» είχε ο Γιώργος Κωτσός
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΩΤΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Με το Σωματείο Εργαζομένων του προνοιακού προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» Νομού Καρδίτσας συναντήθηκε ο Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γιώργος Κωτσός.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η νέα προκήρυξη 4Κ2020 που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και το ΑΣΕΠ για 2.909 μόνιμες προσλήψεις όλων των κατηγοριών εκπαίδευσης (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ) στο πρόγραμμα.
Ο Βουλευτής εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του γι’ αυτή την εξέλιξη καθώς – όπως τόνισε – τακτοποιεί οριστικά τη χρόνια εκκρεμότητα που υπήρχε με την θεσμοθέτηση του προγράμματος το οποίο έχει επιλύσει σοβαρά ζητήματα προνοιακής υποστήριξης ηλικιωμένων και ατόμων με προβλήματα υγείας τα οποία διαμένουν σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας.
Επιπλέον, ο κ. Κωτσός επισήμανε πως είναι πολύ θετικό ότι στην εν λόγω προκήρυξη προβλέπεται ειδική μοριοδότηση των εργαζομένων που απασχολούνταν τα προηγούμενα χρόνια στο «Βοήθεια στο Σπίτι», η οποία ανοίγει τον δρόμο για την μονιμοποίησή τους.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του τοπικού Σωματείου κ. Φούλα Καραγκούνη, μέλη του Δ.Σ. και παρόντες στη συνάντηση εργαζόμενοι χαρακτήρισαν την προκήρυξη ως σωτήρια παρέμβαση για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ωστόσο υπογράμμισαν κάποια ζητήματα που δημιουργεί η μοριοδότηση.
Μεταξύ άλλων επισήμαναν:
- «Όσο αφορά την ειδική εμπειρία του υπάρχοντος προσωπικού που αυτή διαμορφώνεται σύμφωνα με τον Νόμο 4583/2018 άρθρο 91 και 4604/2019 άρθρο 86, σε 17 μόρια για 84 μήνες, είναι αναγκαίο να αυξηθεί από 17 σε 27 μόρια. Το όριο της μοριοδότησης της ειδικής εμπειρίας, δεν οριοθετείτε νομικά και άρα δεν υπάρχει νομικό κώλυμα σύμφωνα και με εργατολόγους που έχουμε συμβουλευτεί. Είναι άκρως απαραίτητο η μοριοδότηση να αυξηθεί γιατί μόνο έτσι θα θωρακιστούν επαρκώς οι εργαζόμενοι χωρίς να υπάρξουν μεγάλες απώλειες.
- Η συνάφεια των μεταπτυχιακών τίτλων και των Διδακτορικών θα πρέπει να καθορίζεται από το αντικείμενο της προκηρυχθείσας θέσης (κατ οίκον φροντίδα) και όχι με βάση το βασικό τίτλο σπουδών γιατί σε διαφορετική περίπτωση πολλοί από το υπάρχον προσωπικό κινδυνεύουν να μείνουν απ έξω. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων εργάζονται ήδη στο ΒσΣ είναι 45 ετών και άνω και η συντριπτική πλειοψηφία δεν κατέχουν τέτοιους τίτλους μετά από 18 χρόνια συνεχούς εργασίας.
- Η γενική εμπειρία θα πρέπει να ορισθεί ως εμπειρία συναφή με το αντικείμενο της προκηρυχθείσας θέσης (κατ οίκον φροντίδα-κατ οίκον νοσηλεία) γιατί αλλιώς οι ενδιαφερόμενοι που δεν εργάζονται στο ΒσΣ αποκτούν από τη γενική εμπειρία ένα σύνολο μορίων τέτοιο που καθιστά επισφαλή τις θέσεις του υπάρχοντος προσωπικού τόσο στις θέσεις ΠΕ-ΤΕ-ΔΕ όσο και στις θέσεις ΥΕ».
Ολοκληρώνοντας την συνάντηση ο κ. Κωτσός και οι εκπρόσωποι του Σωματείου συμφώνησαν πως το προσωπικό που εργάζεται στο «Βοήθεια στο Σπίτι», έδωσε υπό αντίξοες συνθήκες τα μέγιστα των προσπαθειών του όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα κατά την 10ετή κρίση και τελευταία στην διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Έχει αναδείξει δε το συγκεκριμένο πρόγραμμα ως μια από τις πιο αποτελεσματικές και δημοφιλής υπηρεσίες στην τοπική αυτοδιοίκηση στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και πρόνοιας».