ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ!!!

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη είχε ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, κατά την οποία ενημερώθηκε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες κατατίθενται στους λογαριασμούς των πλημμυροπαθών καλλιεργητών και κτηνοτρόφων οι προκαταβολές των αποζημιώσεων για την ολική καταστροφή που υπέστησαν οι εκμεταλλεύσεις τους από τον μεσογειακό τυφώνα «Ιανό».
Να σημειωθεί ότι σχετική επικοινωνία είχε ο κ. Κωτσός και με τον συντοπίτη Αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νίκο Δούκα.
Συγκεκριμένα, τα ποσά των προκαταβολών που αποφασίστηκαν έχουν ως εξής:
100 Ευρώ/στρέμμα για το βαμβάκι
110 Ευρώ/στρέμμα για το καλαμπόκι
30 ευρώ/στρέμμα για τη μηδική
65 Ευρώ/ζώο για τα αιγοπρόβατα
500 Ευρώ/ζωο για τα βοοειδή
Για τους πληγέντες κτηνοτρόφους επισημαίνεται ότι τις παραπάνω προκαταβολές θα τις λάβουν αυτοί που υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές στο ζωικό κεφάλαιό τους.
Σε ότι αφορά στους παραγωγούς που οι εκμεταλλεύσεις τους υπέστησαν μικρότερες ζημιές, η προκαταβολή της αποζημίωσης που δικαιούνται θα καταβληθεί μόλις ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ, βάση των «μαρτύρων» που έχουν αφήσει.
Ο Βουλευτής έθεσε στον Υπουργό και το μείζον ζήτημα των επιχωματωμένων χωραφιών στο Νομό μας από πέτρες και φερτές ύλες που παρέσυραν τα πλημμυρισμένα ποτάμια μετατρέποντας τεράστιες καλλιεργούμενες εκτάσεις σε κρανίου τόπο.
Όπως είπε ο κ. Κωτσός, αυτά τα χωράφια έχουν χάσει πλέον τη γονιμότητά τους και θα χρειαστεί ένα διάστημα τριών ετών περίπου για να ξαναγίνουν αξιοποιήσιμα και μάλιστα με ειδική φροντίδα που έχει σημαντικό οικονομικό κόστος.
Ο κ. Βορίδης έδειξε απόλυτη κατανόηση στο πρόβλημα και επισήμανε πως ήδη έχει δρομολογηθεί η εδαφολογική εξέτασή τους από ειδικούς επιστήμονες του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Το πόρισμά που θα εκδοθεί για το μέγεθος των ζημιών που έχουν υποστεί αυτά τα χωράφια, θα αποτελέσει οδηγό για τη λήψη απόφασης σχετικά με την αποκατάσταση η αποζημίωσή τους.
Θετική ήταν η ανταπόκριση του Υπουργού και στο αίτημα του Βουλευτή για αποζημίωση του παραγωγικού εξοπλισμού, των μηχανημάτων, μέσων και εφοδίων που χάθηκαν στη δίνη του κυκλώνα.
Όπως είπε ο κ. Βορίδης, η σχετική λύση ήδη αναζητείται μέσω των κρατικών ενισχύσεων.
ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΩΤΣΟΥ
Μετά την άκρως αποδοτική συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Κωτσός δήλωσε:
«Μέσα σε χρόνο ρεκόρ γίνονται πράξη οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη για επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης των πλημμυροπαθών του Νομού Καρδίτσας. Μετά από εκατοντάδες επιχειρηματίες και πολίτες που έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες τις πρώτες κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, ήρθε και η σειρά των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας να δουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους την προκαταβολή της αποζημίωσης για την ολική καταστροφή των εκμεταλλεύσεων τους. Τα ποσά που θα αρχίσουν να πιστώνονται άμεσα από το ΥΠΑΑΝ&Τ, είναι για πρώτη φορά στα χρονικά τόσο πολύ υψηλά, γεγονός που ανταποκρίνεται πλήρως στην κυβερνητική δέσμευση για άμεση, γενναία στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από τον «Ιανό». Πολύ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες μορφές αποζημιώσεων φυτικού, ζωικού και εγγείου κεφαλαίου των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που καταστράφηκαν η επλήγησαν από τον «Ιανό». Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας δεν είναι μόνοι τους, έχουν δίπλα τους την αποτελεσματική κυβέρνηση της Ν.Δ. και έναν αποφασιστικό Πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Να είναι βέβαιοι ότι θα τους στηρίξουμε με κάθε πρόσφορο τρόπο για να ξεπεράσουν αυτή την πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία και να ξαναρχίσουν γρήγορα την παραγωγική δραστηριότητά τους με νέες προοπτικές και αισιοδοξία για το μέλλον».