Uncategorized,  Ενημέρωση,  Επικαιρότητα,  Κωτσός Γιώργος,  Νομός Καρδίτσας

Συνάντηση Γιώργου Κωτσού, Α. Στεργίου, Ι. Καλλέ, με τον Υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή για φράγμα Συκιά, Ε65 και Σήραγγας Τυμπάνου.

Κοινοποίησε το άρθρο με:

«Δεν άλλαξε τίποτε στον κυβερνητικό σχεδιασμό για τα έργα Αχελώου»!

Σύσκεψη με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή είχαν το πρωί της Δευτέρας 16/12/2019, ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός, ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου, ο πρόεδρος της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (Ε.ΘΕ.Μ.) κ. Γιάννης Καλλές και ο Γραμματέας της κ. Φώτης Γαννούλας, με πρωτοβουλία του Καρδιτσιώτη Βουλευτή.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα μείζονα ζητήματα της ολοκλήρωσης των έργων Αχελώου και του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδος (Ε65), αλλά και η κατασκευή της σήραγγας Τυμπάνου.

Ο Υπουργός αντιμετώπισε θετικά όλα τα ζητήματα, αρχής γενομένης από το κοινό αίτημα όλων των φορέων της Θεσσαλίας να συμπεριληφθεί το Φράγμα Συκιάς ως Υδροηλεκτρικό έργο στον Εθνικό Σχεδιασμό για την Ενέργεια και το Κλίμα (Ε.Σ.Ε.Κ.).

Εξάλλου η τοπική αντιπροσωπεία υποστήριξε με πολλά επιχειρήματα ότι η παραγωγή ενέργειας από τα νερά αποτελεί την κορωνίδα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΥΚΙΑΣ

Συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε, το έργο της Συκιάς παρουσιάζει τα παρακάτω σοβαρά πλεονεκτήματα:

  • Εξασφαλίζει ανανεώσιμο φυσικό πόρο (νερό) που οδηγεί στον περιορισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων.
  • Η ΥΗ ενέργεια που θα παράγει διαφοροποιείται από άλλες μορφές ΑΠΕ (αιολικά, φωτο-βολταϊκά,) ως προς το βασικό τους μειονέκτημα της τυχαιότητας της διαθεσιμότητας τους και θα είναι υψηλής αξίας με αποτέλεσμα τον περιορισμό ή και εξάλειψη των πανάκριβων εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος καθώς και το αντίστροφο, δηλαδή δυνατότητα εξαγωγών.
  • Δημιουργεί δυνατότητα αποθήκευσης της ενέργειας (μέσω της αντλησοταμίευσης), βελτιώνοντας τη λειτουργία του διασυνδεδεμένου εθνικού δικτύου και αυξάνοντας την απόδοση του.
  • Η ταμίευση του νερού δίνει τη δυνατότητα ανταπόκρισης σε πολλαπλούς σκοπούς (ύδρευση, άρδευση, βιομηχανία, τουρισμό κλπ).

Επίσης, τονίστηκε ότι ο Ταμιευτήρας Συκιάς προσφέρει αντικειμενικά ένα υδατικό απόθεμα ασφαλείας για αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων (λειψυδρία, ξηρασία). Εξίσου μεγάλης οικολογικής σημασίας είναι η δυνατότητα που δημιουργείται ώστε τα ύδατα του Ταμιευτήρα Συκιάς, μέσω της σήραγγας, να μεταφέρονται σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας με προβληματικούς – εξαντλημένους υπόγειους υδροφορείς, όπου σταδιακά θα επιτύχουν να καλύψουν ένα μέρος από το τεράστιο έλλειμμα των 3 δισεκατομμυρίων κ.μ. νερού που δημιουργήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες από τις «ληστρικές» υπεραντλήσεις, όπως άλλωστε απαιτείται από το εγκεκριμένο Σχέδιο διαχείρισης Υδάτων. Επιπλέον, το ΥΗ έργο της Συκιάς διαθέτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για «διπλή» παραγωγή ενέργειας, αφενός προς τον ρου του Αχελώου, αφετέρου προς την λεκάνη Πηνειού (περιοχή Μουζακίου, σύστημα άντλησης – ταμίευσης), κάτι που εξασφαλίζει την «αποθήκευση» ηλεκτρικής ενέργειας με απόλυτα οικολογικό τρόπο.

Ο κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Ο κ. Καραμανλής συμφώνησε ότι το Φράγμα Συκιάς πρέπει να ενταχθεί στον Ε.Σ.Ε.Κ. και άμεσα θα γίνουν επαφές με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη προς αυτή την κατεύθυνση.

Για την ανάγκη επίσπευσης της ολοκλήρωσης του Ε65, ο Υπουργός επισήμανε ότι στο νότιο τμήμα οι εργασίες προχωρούν κανονικά και αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρωθεί το 35%. Σε ότι αφορά στο βόρειο τμήμα του αυτοκινητόδρομου, είπε πως είναι σε πλήρη εξέλιξη γόνιμη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να οριστικοποιηθεί ο τρόπος εκτέλεσης του έργου. Σύντομα μάλιστα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Τέλος, για τη σήραγγα Τυμπάνου ο κ. Καραμανλής επισήμανε πως εφόσον υπάρχει έτοιμη μελέτη, το Υπουργείο θα έρθει σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό και τις αρμόδιες Υπηρεσίες για να καταλήξουν στο κατάλληλο μίγμα υλοποίησης αυτού του μεγάλου διαπεριφερειακής σημασίας (Θεσσαλία – Ήπειρος) έργου από την περιφέρεια.

ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΚΩΤΣΟΥ

Σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη ο Βουλευτής κ. Γιώργος Κωτσός ανέφερε: «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την υλοποίηση των έργων του Αχελώου αφού όπως μας επισήμανε και ο κ. Υπουργός, δεν άλλαξε τίποτε στον κυβερνητικό σχεδιασμό. Ο Ε.Σ.Ε.Κ. βρίσκεται αυτή την περίοδο στο στάδιο της διαβούλευσης και οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν αφού ληφθούν υπόψιν όλες οι παρατηρήσεις που θα κατατεθούν. Τις επόμενες ημέρες θα επιδιώξουμε και συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη ώστε οι παρεμβάσεις μας για το θέμα να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένες σε πολιτικό επίπεδο. Επίσης, πολύ ενθαρρυντική ήταν η ανταπόκριση του κ. Καραμανλή στις εκκλήσεις μας τόσο για επίσπευση της κατασκευής του βόρειου τμήματος του Ε65, όσο και για τη σήραγγα Τυμπάνου για την οποία σύντομα θα έρθουμε σε επαφή με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας. Βαθιά πίστη μου είναι ότι η ολοκλήρωση του Ε65 θα «ανοίξει» νέους ορίζοντες στον κλάδο των μεταφορών εμπορευμάτων και των μετακινήσεων των Ελλήνων και κυρίως των Θεσσαλών πολιτών σε όλη τη χώρα. Ενώ η κατασκευή της σήραγγας Τυμπάνου θα βγάλει οριστικά από την απομόνωση την Αργιθέα και θα προσφέρει στους Καρδιτσιώτες και γενικότερα στους Δυτικοθεσσαλούς κατοίκους, μια απολύτως ασφαλή, σύγχρονη οδική διέξοδο στη γειτονική περιφέρεια της Ηπείρου και στα παράλια του Ιονίου. Η εκφρασμένη πολιτική βούληση του Υπουργού, μας δίνει βάσιμες ελπίδες για σύντομη απεμπλοκή των μεγάλων έργων που έχει ανάγκη ο τόπος μας για να ορθοποδήσει και να εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου».

ΔΗΛΩΣΗ Α. ΣΤΕΡΓΙΟΥ

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου επισήμανε:

«Συνεχίζουμε με σχεδιασμό και υπευθυνότητα την επίμονη προσπάθεια για την άρση της οδικής απομόνωσης της Αργιθέας. Στο πλαίσιο αυτό και ύστερα από την καθοριστική πρωτοβουλία του Βουλευτή Καρδίτσας Γιώργου Κωτσού, επισκεφθήκαμε από κοινού τον αρμόδιο Υπουργό κ. Καραμανλή ώστε να θέσουμε τα ζητήματα τόσο του έργου του Αχελώου, όσο και της ολοκλήρωσης των σημαντικών οδικών συνδέσεων στρατηγικής και υπερτοπικής σπουδαιότητας που διαχρονικά διεκδικεί η περιοχή μας. Δεν αφήνουμε καμία ευκαιρία να πάει χαμένη και επιδιώκουμε να ενεργοποιήσουμε την πολιτεία, ώστε να συμβάλει στη δρομολόγηση και υλοποίηση των απαραίτητων αυτών συνδέσεων».


Κοινοποίησε το άρθρο με: