Uncategorized,  Γραφείο Τύπου,  Ενημέρωση,  Επικαιρότητα,  Κωτσός Γιώργος,  Νομός Καρδίτσας

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΙΧΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΣΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠ.Α.ΑΝ. Τ. Μ. ΒΟΡΙΔΗ

Κοινοποίησε το άρθρο με:

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΑΜΒΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΥΠ.Α.ΑΝ.&Τ. Μ. ΒΟΡΙΔΗ

 

Σύσκεψη με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη είχα στο Γραφείο του στην Αθήνα για σημαντικά λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος Καρδίτσας. Εκεί έθεσα και το μεγάλο αίτημα εφαρμογής του «αγροτικού πετρελαίου».

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Βάμβακος κ. Μοχάμεντ Νταράουσε και ο Ειδικός Συνεργάτης του Υπουργού κ. Δημήτρης Σοφολόγης.

Σε ότι αφορά στα προβλήματα του Ε.Κ.Β., σε συνέχεια της Ερώτησης που είχα υποβάλλει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, καταθέσαμε υπόμνημα στον Υπουργό στο οποίο επισημαίνονται μεταξύ άλλων ότι:

  • Η μη εφαρμογή της απόφασης του Δ.Σ. του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» όπου υπάγεται το Εθνικό Κέντρο Βάμβακος Καρδίτσας (Συνεδρίαση 25η/25-10-13 Αρ. Θέματος 25) για τις αρμοδιότητες του Προϊσταμένου, αποτελεί τροχοπέδη για την ομαλή συνέχιση της σημαντικής δραστηριότητάς του, τη γρήγορη διεκπεραίωση υποθέσεων και έκδοση αποτελεσμάτων που ζητούν οι συνεργαζόμενες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις.
  • Υπάρχει μεγάλη έλλειψη ικανού αριθμού εξειδικευμένου, αλλά και βοηθητικού προσωπικού, ανάλογου των πολλών ευθυνών και υποχρεώσεων που έχουν ανατεθεί από την κεντρική διοίκηση στο Ε.Κ.Β.Κ. (εκτέλεση μεγάλων εθνικών έργων και προγραμμάτων).
  • Οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα του προηγούμενου χειμώνα που θέτουν σε κίνδυνο το Εργαστήριο και το προσωπικό.

Ο κ. Βορίδης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και έδωσε αμέσως εντολή στους συνεργάτες του στο ΥΠ.Α.ΑΝ.&Τ. να εξετάσουν διεξοδικά τρόπους άμεσης επίλυσής τους. Μίλησε δε με τα καλύτερο λόγια για την ομολογουμένως εξαιρετική δουλειά που κάνει το Ε.Κ.Β. σε συνεργασία με την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και άλλους κρατικούς και αγροτικούς φορείς, ενισχύοντας την εθνική προσπάθεια ανάκαμψης του Ελληνικού βαμβακιού στις διεθνείς αγορές.

Για το μεγάλο θέμα του «αγροτικού πετρελαίου» που ενδιαφέρει έντονα όλους τους Έλληνες αγρότες, ο κ. Βορίδης έδειξε απόλυτη κατανόηση επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση το εξετάζει σοβαρά, αλλά θα χρειαστεί χρόνος αφού απαιτείται η μόνιμη εξασφάλιση ενός υψηλού κονδυλίου της τάξης των 190 εκατ. ευρώ περίπου ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο Υπουργός επισήμανε ότι μετά τις στοχευμένες, άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, το κλίμα έχει αλλάξει σε διεθνές επίπεδο για την ελληνική οικονομία η οποία όσο περνάει ο καιρός παρουσιάζει όλο και μεγαλύτερη ανάκαμψη. Έτσι, το αγροτικό πετρέλαιο είναι ένα μέτρο που εξετάζεται η εφαρμογή του ακόμη και από την επόμενη χρονιά.

Στη συνέχεια, με τον κ. Βορίδη συζητήσαμε και θέματα που αφορούν την καπνοπαραγωγή, τη συμβολαιακή γεωργία και την ένταξη αγροτών και κτηνοτρόφων σε χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ συμφωνήσαμε να έχουμε τακτική επικοινωνία για διευθέτηση αγροτικών ζητημάτων που προκύπτουν στο Νομό μας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κοινοποίησε το άρθρο με: