Βουλή των Ελλήνων,  Ενημέρωση,  Ερωτήσεις...,  Κοινοβουλευτικό Έργο,  Κωτσός Γιώργος,  Νομός Καρδίτσας

Ο Γιώργος Κωτσός ζητά παρέμβαση από τους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο, Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή

Κοινοποίησε το άρθρο με:

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ. ΚΩΤΣΟΥ ΓΙΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΕΝΕΡΓΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΧΡΗΣΙΜΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΩΝ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Στους Υπουργούς Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο, Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, παρενέβη ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός ζητώντας την επίλυση του μείζονος ζητήματος της αποζημίωσης πλημμυροπαθών του Νομού Καρδίτσας για αποθήκες και βοηθητικούς χώρους όπου φυλάσσονταν ενεργός εξοπλισμός και χρήσιμα περιουσιακά στοιχεία που καταστράφηκαν από τον «Ιανό».

Ειδικότερα η σχετική Αναφορά του κ. Κωτσού στη Βουλή αναφέρει τα παρακάτω:

«Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί

Ο Νομός Καρδίτσας επλήγη ολοκληρωτικά από τις πλημμύρες της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020 στο πέρασμα του κυκλώνα «Ιανού» από την Θεσσαλία.

Μετά από εκτεταμένες επισκέψεις μου στο κέντρο και στις συνοικίες της Καρδίτσας, στις πληγείσες περιοχές και στα χωριά του Νομού μας, διαπίστωσα σωρεία σοβαρών προβλημάτων που αφορούν την αποζημίωση των πλημμυροπαθών για καταστροφή περιουσιακών στοιχείων τους.

Συγκεκριμένα, έχει προκύψει σημαντικό ζήτημα με τα υπόγεια και τους βοηθητικούς χώρους των αγροτικών, κτηνοτροφικών, κτιριακών εγκαταστάσεων των πληγέντων επιχειρήσεων, μονοκατοικιών, η πολυώροφων οικοδομών.

Για τους υπόγειους χώρους, όπως αυτοί ορίζονται στον ΝΟΚ, εφόσον φαίνονται στην οικοδομική άδεια, ή έχουν ενταχθεί στους Ν.3843/2010, Ν.4178/2013 και Ν.4495/2017, ή πρόκειται να ενταχθούν στο Ν.4495/2017, χορηγείται χρηματικό ποσό αποζημίωσης που αντιστοιχεί στο 70% για χώρους βοηθητικής χρήσης και στο 100% για χώρους κύριας χρήσης της εκάστοτε ισχύουσας τιμής μονάδας για ανακατασκευή.

Υπάρχουν ωστόσο αρκετοί ως άνω αναφερόμενοι χώροι τους οποίους, ενώ δεν είχαν προλάβει να νομιμοποιήσουν πολλοί πλημμυροπαθείς, τους χρησιμοποιούσαν πριν την επέλαση του «Ιανού» για τη φύλαξη ενεργού εξοπλισμού, η διαφόρων χρήσιμων, η πολύτιμων αντικειμένων και εγγράφων επιχειρηματικής, επαγγελματικής, οικιακής, ιδιωτικής χρήσης.

Αυτοί οι χώροι και όλα τα εν λόγω αντικείμενα που εμπεριέχονταν και καταστράφηκαν από την πλημμύρα δεν αποζημιώνονται, γεγονός που έχει φέρει σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες πλημμυροπαθείς.

Απευθύνω έκκληση κ. Υπουργοί να εξετάσετε άμεσα αυτό το μείζον θέμα ώστε να βρεθεί το γρηγορότερο δυνατό λύση που αφορά άμεσα την επανάκαμψη πληθώρας συμπολιτών μας».

 


Κοινοποίησε το άρθρο με: