Uncategorized,  Γραφείο Τύπου,  Επικαιρότητα,  Κωτσός Γιώργος,  Νομός Καρδίτσας

ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΙΜΝΗΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

Στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιεί αυτό το Σαββατοκύριακο ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα για τη συμπλήρωση 60 ετών από την κατασκευή του Φράγματος, τη σύσταση του Ταμιευτήρα Ταυρωπού και την ανείπωτη τραγωδία του πνιγμού 20 κατοίκων της περιοχής το 1959, συμμετείχα σήμερα το απόγευμα.

Στην ομιλία μου κατά την έναρξη των εργασιών της διημερίδας για το μεγάλο έργο της τεχνητής λίμνης μας, επισήμανα τα παρακάτω:
Σαν σήμερα, στις 5/12/1959, η περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, ολόκληρος ο Νομός Καρδίτσας έμενε άναυδος από τον πνιγμό 20 αντρών, κατοίκων του Νεοχωρίου, της Καρίτσας και του Μορφοβουνίου.
Ήταν μια τραγωδία που άφησε βαθύ το αποτύπωμά της στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες δεν πρόκειται να την ξεχάσουν ποτέ!
Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους συγγενείς των θυμάτων της ανείπωτης τραγωδίας, ευχόμενος όμοιά της να μη ζήσει ποτέ ξανά ο Νομός και η χώρα μας.
Πριν από λίγο τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια στο Μνημείο του Νεοχωρίου για την ανάπαυση των ψυχών των ανθρώπων που έχασαν βίαια τη ζωή τους, αλλά και για να θυμίζουμε στις νέες και στους νέους την ιστορία της Λίμνης μας.
Ένα έργο εμβληματικό για το οποίο ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Νεοχωρίου, πραγματοποιεί τη διημερίδα που μόλις άρχισε εδώ στο Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων Νεοχωρίου (Άγιος Γεώργιος).
Θέλω από καρδιάς να συγχαρώ τους διοργανωτές γι’ αυτή την πρωτοβουλία τους, διότι στη διάρκεια των εργασιών που θα ακολουθήσουν, ειδικοί επιστήμονες υψηλού κύρους, με σημαντικό ερευνητικό έργο, για πρώτη φορά μετά από το κλείσιμο του θυροφράγματος, θα αναδείξουν το πλούσιο ιστορικό και πολλά άγνωστα στοιχεία της κατασκευής του Φράγματος Ταυρωπού.
Μια πρωτοποριακή για την εποχή της, τεχνική παρέμβαση στη φύση της περιοχής που πριν ξεκινήσει είχε συναντήσει σφοδρές αντιδράσεις, αλλά 60 χρόνια μετά έχει δικαιώσει απόλυτα τον εμπνευστή της Στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα και τον μετέπειτα δημιουργό της, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αμφότεροι πρώην Πρωθυπουργοί της Ελλάδος!
Το έργο του Φράγματος και του σχηματισμού της τεχνητής λίμνης που σήμερα εμείς οι Καρδιτσιώτες και οι χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες θαυμάζουν, άλλαξε το ρου της τοπικής ιστορίας και αποτελεί πολύτιμο «οδηγό» για εμάς τους νεότερους που θέλουμε και επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε νέες αναπτυξιακές υποδομές στο Νομό μας.
Μας διδάσκει ότι εάν δράσουμε ενωμένοι, με όραμα, σχέδιο και συγκεκριμένους στόχους, τότε οι προσδοκίες μας για την εκτέλεση μεγάλων έργων όπως η μεταφορά νερού από τον Αχελώο στον Θεσσαλικό κάμπο θα εκπληρωθούν προς όφελος των πολιτών, των οικογενειών που ζουν στον τόπο μας και των επόμενων γενεών.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της διημερίδας σας και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν να αποτελέσουν παρακαταθήκη για να χαραχτεί μια νέα πορεία για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη του Δήμου Πλαστήρα και του Νομού μας.