Γραφείο Τύπου,  Ενημέρωση,  Νομός Καρδίτσας

Ενημέρωση για επιπλέον ενίσχυση για την πλημμύρα «Daniel» 30/1/24

Κοινοποίησε το άρθρο με:

Κωτσός: Η Κυβέρνηση στέκεται στο πλευρό των αγροτών και των κτηνοτρόφων Την άλλη εβδομάδα επιπλέον αρωγή έως 10.000 € - Ευεργετική ρύθμιση για τις οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας σε πληγείσες περιοχές

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αφουγκράζονται και δίνουν λύσεις στα καυτά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους συμπολίτες μας. Σήμερα ανακοινώθηκαν μια σειρά από διορθωτικές κινήσεις με το δεύτερο κύκλο πρώτης αρωγής προς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις κτηνοτροφικές μονάδες για τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023 στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές. Ο κ. Κωτσός αναγνώρισε ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας υπέστησαν τεράστιες ζημιές από την κακοκαιρία του Daniel και επιβάλλεται η άμεση αποκατάσταση των εισοδημάτων τους. Τόνισε επιπλέον, την αδήριτη ανάγκη διαλόγου και συνεργασίας από πλευράς των αγροτών με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και δη τη Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, καθώς και με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Επισήμανε επίσης, τις τιτάνιες προσπάθειες που γίνονται από την πλευρά της πολιτείας, για να αντιμετωπιστούν μεθοδικά αυτές οι πρωτοφανείς καταστάσεις που έλαβαν χώρα τους προηγούμενους μήνες και στην κυριολεξία «γονάτισαν» τον τόπο μας. Ο βουλευτής Καρδίτσας ανέφερε επίσης , ότι κατά τον δεύτερο κύκλο, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευχέρεια μέσα από την πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, να υποβάλλουν το (αναθεωρημένο ή νέο) αίτημά τους σε περίπτωση που κρίνουν ότι έχουν πολύ σοβαρές ή πάρα πολύ σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, σε πρώτες ύλες, σε αποθηκευμένα προϊόντα, σε κατεστραμμένα οχήματα και σε έγγειο κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, επιπρόσθετα της πρώτης αρωγής που έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν το σχετικό αίτημα για:

– Επιπλέον πρώτη αρωγή 5.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

– Επιπλέον πρώτη αρωγή 10.000 ευρώ σε περιπτώσεις που κρίνουν πως έχουν υποστεί πάρα πολύ σοβαρές ζημιές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Ο δεύτερος κύκλος της πρώτης αρωγής θα ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, οπότε και θα ανοίξει η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, σε ένα πλαίσιο στενότατης συνεργασίας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, και οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν τα αιτήματά τους, για τα οποία και θα ακολουθήσει διαδικασία διασταυρώσεων με τους αρμόδιους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, οι επιτροπές και τα κλιμάκια των οποίων υλοποιούν το σχήμα της κρατικής αρωγής.

Ο κ.Κωτσός αναφέρθηκε και στον πρώτο κύκλο της πρώτης αρωγής, κατά τον οποίο έχουν ήδη χορηγηθεί 33,9 εκατ. ευρώ προς 16.400 αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές

μονάδες που αιτήθηκαν της πρώτης αρωγής μέσα από την πλατφόρμα arogi.gov.gr και επιβεβαιώθηκαν από τα στοιχεία της δήλωσης ζημιάς στον ΕΛΓΑ, με τις πληρωμές να ολοκληρώνονται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κτηνοτροφικές μονάδες συνεχίζεται κανονικά από τις υπηρεσίες και τα κλιμάκια των Περιφερειών υπό το συντονισμό και τη συνεργασία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με στόχο η αρωγή του κράτους – που ανέρχεται στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς – να φτάσει το συντομότερο δυνατόν σε όσους τη δικαιούνται

Ο κ. Κωτσός σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μπορούν να υποβάλλουν τους σχετικούς φακέλους προς τους αρμόδιους στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ώστε να μπορέσουν να δρομολογηθούν όλες οι διαδικασίες για την καταβολή τόσο της προκαταβολής, όσο και της τελικής επιχορήγησης στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής.

Εν κατακλείδι, ο βουλευτής Καρδίτσας αναφέρθηκε στην Υπουργική τροπολογία με αριθμό 81-4-29.1.2024, χαρακτηρίζοντάς την ευεργετική, καθώς προβλέπει ρύθμιση αναφορικά με τις οφειλές ηλεκτρικής ενέργειας σε πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023. Ο κ. Κωτσός επισήμανε, πως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πατρίδα μας, είναι αυτοί που κρατούν ψηλά την τοπική μας οικονομία και δήλωσε ότι θα στέκεται πάντα στο πλευρό τους.


Κοινοποίησε το άρθρο με: