Γραφείο Τύπου,  Κωτσός Γιώργος,  Νομός Καρδίτσας

Οι προτάσεις του Γιώργου Κωτσού στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Καρδίτσα

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ Γ. ΚΩΤΣΟΥ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΡΩΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ Ν. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Πρόταση για άμεση εκπόνηση ενός Ειδικού Προγράμματος Αρωγής και Τοπικής Ανάπτυξης του Ν. Καρδίτσας, κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γιώργος Κωτσός στη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο Καρδίτσας με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ειδικότερα, στην σχετική τοποθέτησή του ο Βουλευτής επισήμανε τα παρακάτω:

«Από τις 18 Σεπτεμβρίου 2020, όταν ξεκίνησε η πρωτοφανής για τα ελληνικά δεδομένα βροχόπτωση έως και σήμερα που μιλάμε προκλήθηκαν και συνεχίζουν να προκαλούνται ανυπολόγιστες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες στο Νομό μας αλλά και σε υποδομές (γέφυρες κατέρρευσαν, δρόμοι καταστράφηκαν, αναχώματα προστατευτικά διαλύθηκαν, κτίρια υπέστησαν σοβαρές ζημιές, η οικονομική δραστηριότητα της πόλης της Καρδίτσας καταστράφηκε, αλλά πάνω απ’ όλα είχαμε και την απώλεια συνανθρώπων μας). 

Η έλευσή σας κ. Πρωθυπουργέ στην Καρδίτσα, δείχνει τα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης αλλά και το προσωπικό ενδιαφέρον σας για την περιοχή μας.

Τα πολύ σημαντικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι απολύτως αναγκαία και σε πρώτη φάση θα αντιμετωπίσουν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα.

Εκείνο όμως για το οποίο θα κριθεί η κυβέρνησή μας είναι η ταχύτητα υλοποίησης τους και πόσο γρήγορα τα χρήματα θα φτάσουν στους πληγέντες, κάτι που θα πρέπει να γίνει εξαιρετικά άμεσα.

Επειδή όπως λέτε κι εσείς, κάθε καταστροφή, η κάθε δύσκολη κατάσταση είναι μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, καταθέτω σήμερα συγκεκριμένη πρόταση για άμεση εκπόνηση ενός Ειδικού Προγράμματος Αρωγής και Τοπικής Ανάπτυξης για το Νομό Καρδίτσας. Πιστεύω ότι με στοχευμένες δράσεις και σωστή διαχείριση η υλοποίηση του θα δώσει στο Νομό την απαραίτητη ώθηση για μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία.

Ενδεικτικά προτείνω οι άξονες του προγράμματος να είναι οι εξής:

1ον) Η βελτίωση των υποδομών και ειδικότερα των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών, ιδιαίτερα  αυτών της διαχείρισης του υδάτινου δυναμικού. Το φράγμα Μουζακίου εάν είχε κατασκευαστεί σήμερα δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα στο Δήμο Μουζακίου. Όλα συνηγορούν στο συμπέρασμα οτι οι καταστροφές προκλήθηκαν εξαιτίας του μπαζώματος της κοίτης του ποταμού Παμίσου που έγινε την δεκαετία 1950-1960.  Το δε Κέντρο Υγείας που κατέρρευσε κατασκευάστηκε το 1985. Η ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου επιλύει σοβαρά προβλήματα και συμβάλλει στην διατήρηση του στρατηγικού πλεονεκτήματος της Θεσσαλίας και της χώρας μας στον γεωργικό τομέα. Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε  ότι συμβάλλει αποφασιστικά στον τομέα της παραγωγής ενέργειας αιχμής & ενισχύει την αντιπλημμυρική θωράκιση της θεσσαλικής πεδιάδας. 

2ον) Υλοποίηση δράσεων βελτίωσης της επιχειρηματικότητας με έμφαση στις αστικές περιοχές όπως η πόλη της Καρδίτσας.

3ον ) Λήψη μέτρων ανάπτυξης του αγροκτηνοτροφικού τομέα με γενναίες χρηματοδοτήσεις για μείωση του κόστους παραγωγής και βελτίωσης των παραγόμενων προϊόντων.

4ον) Υλοποίηση δράσεων πλήρους αξιοποίησης του τουριστικού και πολιτισμικού δυναμικού του Νομού. 

Για την καλύτερη εφαρμογή του Ειδικού προγράμματος που προτείνω θεωρώ όι οι Δήμοι θα πρέπει να λειτουργήσουν συνεργατικά ώστε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Αναφορικά με την κοστολόγηση του προγράμματος θα πρέπει να εξειδικεύσουμε επακριβώς με τους αρμοδίους φορείς τις δράσεις των τεσσάρων αξόνων για να υπάρξει ρεαλιστική προσέγγιση.

Τέλος, είναι προφανές ότι η θέσπιση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος με μετρήσιμα αποτελέσματα  κατά την διάρκεια υλοποίησης του είναι επιβεβλημένη».