Βουλή των Ελλήνων,  Γραφείο Τύπου,  Ενημέρωση,  Ερωτήσεις...,  Κοινοβουλευτικό Έργο,  Κωτσός Γιώργος,  Νομός Καρδίτσας

Αναφορά προς το Υπ. Υπ. & Μεταφορών από το Γιώργο Κωτσό

Κοινοποίησε το άρθρο με:

ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΚΑΡΤΑΣ ΟΔΙΚΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΕΣ

Κύριε Υπουργέ
Ο τομέας των μεταφορών και γενικότερα των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για την ομαλή παράδοση προϊόντων στους προορισμούς τους, αποτελεί βασικό μοχλό εξυπηρέτησης της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Σε αυτό το πλαίσιο, κάθε επαγγελματίας αυτοκινητιστής για να μπορεί να είναι ενεργός και σύννομος είναι απαραίτητο να διαθέτει κάρτα οδικού μεταφορέα την οποία υποχρεούται να ανανεώνει κάθε 5 έτη. Το ίδιο ισχύει και για τους μεταφορείς που διαθέτουν «πράσινη κάρτα» για κινήσεις σε όμορες με την Ελλάδα χώρες και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προϋπόθεση αποτελεί δε τόσο η ύπαρξη κεφαλαίου 9.000,00 Ευρώ σε τραπεζικό ίδρυμα της χώρας, όσο και η απόδειξη ύπαρξης του εν λόγω χρηματικού ποσού με κατάθεση σχετικού τραπεζικού παραστατικού στο Υπουργείο Μεταφορών.
Όμως, η 10ετής οικονομική κρίση που πέρασε η Ελλάδα και η πανδημία του COVID 19 που είναι σε πλήρη έξαρση έχουν προκαλέσει τεράστια μείωση της δραστηριότητας των επαγγελματιών αυτοκινητιστών της τάξης του 80-90%!
Αν συνυπολογίσουμε και τα πάγια έξοδα τα οποία είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι επαγγελματίες για να διατηρούν σε καλή κατάσταση τα οχήματά τους όπως συνεργεία, πετρέλαια και εξοπλισμός συντήρησης, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η οικονομική κατάστασή τους πλέον έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο όπως άλλωστε και οι ίδιοι μου επισήμαναν.
Κύριε Υπουργέ
Εφόσον λόγω των προαναφερόμενων πολύ κακών συγκυριών, οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές δεν διαθέτουν τους προβλεπόμενους πόρους για την ανανέωση της προσωπικής κάρτας οδικού μεταφορέα, τότε δεν είναι εφικτή γι’ αυτούς η έκδοση ΔΙΠΕΝΑΚ από το τελωνείο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προχωρήσουν στη φόρτωση βιοντίζελ και τράνζιτο για τα πλοία (χωρίς καταβολή δασμών).
Το ζήτημα είναι σοβαρό για τους άμεσα ενδιαφερόμενους επαγγελματίες αυτοκινητιστές καθώς από την επίλυσή του εξαρτάται εν πολλοίς η επιβίωσή τους τούτη την πολύ δύσκολη περίοδο.
Απευθύνω έκκληση λοιπόν για την παρέμβασή σας προκειμένου να δοθούν αρμοδίως συγκεκριμένες οδηγίες για την κατ’ εξαίρεση – λόγω COVID 19 – ανανέωση της ειδικής κάρτας οδικού μεταφορέα των ενδιαφερόμενων επαγγελματιών αυτοκινητιστών χωρίς το τραπεζικό αποδεικτικό, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν.


Με τιμή

Κωτσός Γεώργιος
Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καρδίτσας


Κοινοποίησε το άρθρο με: